fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropski parlament u utorak o organizovanom kriminalu na Zapadnom Balkanu

Evropski parlament; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Poslanici Evropskog parlamenta raspravljaće i glasati sledećeg utorka o Rezoluciji EP o borbi protiv korupcije na Zapadnom Balkanu. Prema tekstu Rezolucije, korupcija, dezinformacije, elementi “zarobljavanja države”, nejednakost i strano mešanje nedemokratskih režima poput Rusije i Kine, ključni su faktori ranjivosti zemalja regiona.

Tekst Rezolucije usaglašen je među grupacijama u Evropskom parlamentu u julu ove godine, a nakon rasprave, poslanici će u utorak 14. decembra glasati o njenom usvajanju. Rezoluciju će na plenarnoj sednici predstaviti Lukas Mandl iz redova Evropske narodne partije (EPP).

U Rezoluciji se ističe da organizovani kriminal i korupcija pre svega šteti građanima zemalja Zapadnog Balkana, jer podrivaju njihovo pravo na bezbednost i socijalnu koheziju, kao i poverenje u demokratski sistem, stvaraju prepreke demokratskim reformama i otežavaju pristupanja.

Poslanici ističu da lišavanje evropske perspektive zemljama Zapadnog Balkana pogoršava situaciju u pogledu organizovanog kriminala kao i da proces evropskih integracija i saradnja sa državama članicama može da popravi stanje u ovoj oblasti.

U dokumentu se navodi da su „vladavina prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključne oblasti u kojima zemlje Zapadnog Balkana treba da pokažu opipljive rezultate kako bi ostvarile veći napredak na svom putu ka EU“.

Poslanici Evropskog parlamenta pozivaju lidere u regionu da pojačaju svoje napore za unapređenje neophodnih reformi, a Evropsku uniju da promoviše vladavinu prava i borbu protiv korucpije kao prioritet politike proširenja.

U tekstu Rezolucije poslanici žale zbog nedostatka istinske političke volje među delovima lokalnih političkih elita da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije i eliminišu sve elemente zarobljavanja države.

“Izražava se žaljenje zbog nedostatka nezavisnosti i pravilnog funkcionisanja, u mnogim slučajevima, pravosuđa u zemljama zapadnog Balkana i poziva na usvajanje više strateškog pristupa u suočavanju sa izazovima organizovanim kriminalom i poziva EU da pruži dalju pomoć za stimulisanje kultura krivičnog pravosuđa profesionalizma i učinka i da se poboljša integritet pravosuđa”, stoji u tekstu Rezolucije koja će biti pred poslanicima u utorak.

Situacija na Zapadnom Balkanu tema je poslednje ovogodišnje plenarne sednice Evropskog parlamenta. Tako je za 16. decembar planirana rasprava i glasanje o hitnoj rezoluciji za Srbiju, zbog najnovijih dešavanja u zemlji.

Povezani članci

EP: Suspendovati pristupnu pomoć iz EU fondova u slučaju kršenja demokratije

EWB

Krušik, Jovanjica i Telekom prvi put u amandmanima Evropskog parlamenta o Srbiji

EWB

Han: Uočen je napredak na Zapadnom Balkanu

EWB