fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Evropski parlament usvojiće rezoluciju o situaciji na Kosovu

Evropski parlament; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu poslanici su sa 296 glasova prihvatili su predlog da EP usvoji rezoluciju o situaciji na Kosovu. “Svi znamo šta se događalo na severu i smatramo da je važno usvojiti rezoluciju za dve nedelje”, rekao je poslanik Tonino Picula, predlagač u ime poslaničke grupe Socijalista i Demokrata.

Sednica na kojoj će se o rezoluciji raspravljati biće održana na drugom plenarnom zasedanju u oktobru, koje će se održati za dve nedelje.

Podsećamo, Evropski poslanici će u utorak 3. oktobra sa Evropskom Komisijom i Evropskim Savetom razgovarati o odnosima Beograda i Prištine, nakon pogoršanja situacije usled najnovijih sukoba na severu Kosova.

„Visoki predstavnik EU je najoštrije osudio napad naoružane grupe na kosovske policijske službenike na severu Kosova od nedelje 24. septembra, u kome su poginuli jedan policajac i trojica napadača“, navodi se u saopštenju EP.

Iz Evropskog parlamenta podsećaju da su u dva izveštaja koja su usvojena u maju, poslanici „pozvali Srbiju i Kosovo da se uključe u dijalog pod pokroviteljstvom EU i da bez odlaganja osiguraju postizanje sveobuhvatnog, pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, na osnovu načela uzajamnog priznanja“.

Povezani članci

TV debata o Berlinskom procesu

EWB

Usaglašen tekst hitne rezolucije EP o Srbiji, u fokusu položaj radnika u Linglongu i ekološki protesti

EWB

Tajani: U januaru poseta Srbiji, Balkan prioritet za EU

EWB