fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropski parlament usvojio rezoluciju u kojoj spominje SPC kao promoter Rusije u regionu

Evropski parlament; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj se osuđuju napori Rusije da iskoristi etničke tenzije na Zapadnom Balkanu “u cilju rasplamsavanja sukoba i podela” što bi moglo dovesti do destabilizacije celog regiona.

Usvojena rezolucija odnosi se na strana uplitanja u demokratske procese unutar Evropske unije a uključuje i borbu protiv dezinformacija. Zaključuje se da je EU potrebna koordinisana strategija u borbi protiv sdtranih uticaja, koji su sve sofisticiraniji uz široku upotrebu veštačke inteligencije.

U rezoluciji se izražava zabrinutost evropskih poslanika zbog “pokušaja pravoslavne crkve u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, posebno u entitetu Republika Srpska, da promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrednosti i ojača odnose između države i crkve”.

“Primećuje se da strano mešanje takođe može ostvariti uticajem i instrumentalizacijom verskih instituta, kao što je ruski uticaj u pravoslavnim crkvama, posebno u Srbiji, Crnoj Gori , Bosni i Hercegovini a posebno u njenom entitetu Republici Srpskoj”, stoji u tekstu rezolucije Evropskog parlamenta.  Dodaje se da se time seje razdor među lokalnim stanovništvom, “razvija pristrasno pisanje istorije i promovisanje antievropskiih programa”.

Parlament poziva Evropsku komisiju i države članice da osiguraju bolju koordinaciju i zaštitu verskih institucija od stranog uplitanja.

Poslanici EP naglasili su važnost pružanja jasne perspektive za zemlje kandidate i potencijalne kandidate na Zapadnom Balkanu, “budući da zemlje kao što su Rusija, Turska i Kina pokušavaju da koriste ovaj region kao laboratoriju za manipulaciju informacijama i hibridno ratovanje, čiji je cilj podrivanje EU”.

Izražava se zabrinutost zbog toga što Mađarska i Srbija pomažu Kini i Rusiji u ostvarivanju geopolitičkih ciljeva u ovom regionu i preporučuje dijalog sa civilnim društvom na Zapadnom Balkanu u radi usklađivanja napora u borbi protiv dezinformacija.  Kako stoji u tekstu rezolucije, Evropska komisija trebalo bi da izgradu svu potrebnu infrastrukturu kako bi pružila odgovore zasnovane na dokazima na kratkoročne i duguročne pretnje koje dezinformacije nose sa sobom.

SPC: Ne stvaramo napetost među narodima

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da je spominjanje SPC u rezoluciji EP zasnovano “isključivo na dubokim istorijskim predrasudama i tendenciozno kreiranim stereotipima nije iznanađujuće, ali svakako, jeste duboko razočaravajuće”, prenosi N1. 

„Stavlјanje SPC u ulogu uzročnika ‘napetosti među etničkim grupama na zapadnom Balkanu kako bi raspirila sukobe i podelila zajednice’, potpuno je suprotno činjenicama i zalaganju crkve u svakodnevnom životu i stoga takav stav odlučno odbijamo“, poručila je SPC, prenela je njena Informativna služba.

SPC je navela da je “začuđujuće stavlјanje u negativan kontekst pitanja zaštite tradicionalnih porodičnih vrednosti, za koje se srpska crkva zalaže na isti način kako to zaista čini i Ruska pravoslavna crkva, kao i sve ostale pomesne pravoslavne crkve bez izuzetka, ali, ni najmanje različito, i katolička crkva, kao i neke crkve reformacije”.

U reagovanju se kaže da je “podjednako teško razumeti zašto se u Rezoluciji kao sporan pominje odnos između države i crkve, svako ko se imalo interesuje za ovo pitanje zna da se SPC zalaže, što je u dobroj meri uređeno konkretnim zakonima u državama gde vrši svoju misiju, za načelo kooperativne odvojenosti crkve i države”.

Zaključili su da niti postoji niti može da postoji uplitanje, bilo sa Istoka bilo sa Zapada, u fundamentalna pitanja mira i saživota, koja se nalaze u središtu interesovanja, rada i angažovanja SPC.

Povezani članci

Šesta sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije

N. T. Štiplija

Objavljen izveštaj EK o Srbiji

EWB

Građani Zapadnog Balkana imaju priliku da učestvuju u Konferenciji o budućnosti Evrope

EWB