fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropski parlament: Vlade u regionu da pojačaju napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala

Zapadni Balkan; Foto: Pixabay

STRAZBUR – Poslanici Evropskog parlamenta izlasali su danas rezoluciju o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu, u kojoj pozivaju vlade regiona da značajno povećaju napore u pravcu reformi u oblasti vladavine prava i borbe protiv korucpije i organizovanog kriminala.

U usvojenoj rezoluciji se navodi da su zemlje Zapadnog Balkana zemlje porekla, odredišta i tranzita za trgovinu ljudima i da služe kao tranzitni koridor za migrante i izbeglice i kao lokacija za pranje novca i trgovinu vatrenim oružjem.

U dokumentu se dodaje da postoji svest o izveštajima i optužbi o vezama između visokih političkih ličnosti i organizovanih kriminalnih grupa, pa poslanici Evropskog parlamenta putem rezolucije naglašavaju potrebu da se iskorene političke i administrativne veze sa organizovanim kriminalom kroz jasne mere zaštite od korupcije i efikasno krivično gonjenje slučajeva korupcije visokog profila

Poslanici Evropskog parlamenta naglašavaju da su borba protiv organizovanog kriminala i integracije u EU procesi koji se međusobno jačaju, pozivajući EU da ubrza proces integracije.

Pročitaj još: Evropski parlament u utorak o organizovanom kriminalu na Zapadnom Balkanu 

 

U tom kontekstu, pošto izolacija podstiče kriminalne aktivnosti, poslanici Evropskog parlamenta takođe pozivaju Savet da bez daljeg odlaganja odobri liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

Kao glavne faktore koje poslanici Evropskog parlamenta vide kao razloge ranjivosti regiona su nedostatak mogućnosti za zapošljavanje, korupcija, dezinformacije, elementi zarobljavanja države, nejednakost i strano mešanje nedemokratskih režima kao što su Rusija i Kina.

“Veze između organizovanog kriminala, politike i biznisa postojale su i pre raspada bivše Jugoslavije i nastavljene su od kraja sukoba 1990-ih, a poslanici osuđuju očigledan nedostatak volje nadležnih vlasti u regionu da otvore bivše jugoslovenske arhive i da se dosijei vrate vladama ako to žele”, stoji u dokumentu.

Bojan Elek, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), kaže za European Western Balkans da se rezolucija donosi u pravom trenutku jer je stanje u ovim oblastim u regionu dobro poznata i alarmantna.

“Stanje u ovim oblastima je svima veoma dobro poznato i jeste alarmantno, važnije pitanje jeste to šta se tim povodom preduzima, a deluje da Evropska unija nema mngoo alata kojima bi sitauciju mogla da popravi”, kaže Elek.

On ocenjuje da ova rezolucija ima više simbolički značaj, pre svega zbog uloge koju Evropski parlament ima u institucionalnom sistemu Evropske unije.

“Iako ne previše snažna zbog uloge koju EP ima u institutcionalnom okviru EU nosi veliki simbolički značaj za građane Srbije koji su i dalje zainteresovani za na vrednostima zasnovanoj integraciji Srbije u Unije”, navodi Elek za EWB. 

On zaključuje da je ova rezolucija deluje kao pokušaj progresivnijih političkih struja u EU da skrenu pažnju na probleme sa kojima se region suočava.

Povezani članci

Dašić: „Vašingtonski sporazum“ nije mrtav, SAD ne podržava promene granica

EWB SCREENING

Bilčik o pretnjama Danasu: Kao izvestilac EP uvek ću se boriti za zaštitu novinara

EWB

Brnabić: Građani su ranije izlazili na referendume za promenu Ustava “navrat-nanos”, niko nije znao šta se menja

EWB