fbpx
European Western Balkans
Društvo

Evropski parlamentarci u poseti Obrenovcu

Delegacija Evropskog parlamenta; Foto: Medija centar Beograd

OBRENOVAC – Delegacija Odbora za budžetsku kontrolu Evropskog parlamenta je tokom dvodnevnog boravka u Srbiji posetila Obrenovac da bi uvideli koliko efikasno se u Srbiji troše finansijska sredstva Unije i kakav je efekat Programa pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji.

EU je najveći donator opštine Obrenovac, sa više od 11 miliona evra koji, nakon poplava u maju 2014, utrošeni na izgadnju i obnovu privatnih kuća i javnih objekata, pomoć poljoprivrednicima i malim privrednicima, kao i za čišćenje drenažnih kanala i obnovu crpnih stanica za prevenciju poplava.

Delegaciju je dočekao Marko Blagojević direktor Kancelarije Vlade Srbije za javne investicije i lokalni zvaničnici.

Blagojević istakao da je Srbija danas bezbednija nego pre poplava, da nijedna porodica nije ostala nezbrinuta. Prema njegovim rečima, zemlja sada, zahvaljujući saradnji sa Svetskom bankom, ima na raspolaganju i 70 miliona dolara za slučaj obnove posle neke nove nepogode.

“Uradili smo dobar posao, a to je zahvaljujući i vama”, rekao je on i napomenuo da je novcem iz Fonda solidarnosti obnavljena infrastruktura i ojačana odbrana od poplava.

Član opštinskog veća u Obrenovcu Aleksandar Pantelić rekao je da je skoro 7.000 objekata u Obrenovcu oštećeno u poplavama 2014.godine i da je šteta iznosila oko 200 miliona evra.

“Uz podršku EU”, rekao je on, “obnovljena je 1.331 porodična kuća, izgrađena 41 nova, obnovljeno šest osnovnih i srednjih škola, izgrađena je jedna nova osnovna škola”.

Izgrađena je zgrada sa 32 stana za socijalno stanovanje, a obnovljena zgrada sa 16 takvih stanova, naveo je Pantelić i napomenuo da je pomoć stigla i do 371 malog i srednjeg preduzeća i 2.461 poljoprivrednog gazdinstva.

Delegacija Odbora Evropskog parlamenta za budžetsku kontrolu posetila je Poljoprivredno-hemijsku školu u Obrenovcu, koja je obnovljena kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji posle velikih oštećenja u maju 2014. godine.

Direktor škole Dragoljub Zlatanović rekao je da su, zahvaljujući pomoći EU, sve škole u Obrenovcu obnovljene posle poplava.

Prema njegovim rečima, saradnja njegove škole sa EU datira od 2003. godine kada je počeo rad na osnaživanju poljoprivrednih škola.

Poslanik Evropskog parlment Derek Vugan čestitao je Srbiji na dobro obavljenom poslu u saniranju posledica poplava, navodeći da su EU i parlament zadovoljni što su bili deo tih napora.

“Važno je za nas da vidimo kako je potrošen novac i kako se koriste fondovi Unije i zato je ova poseta za nas važna”, rekao je Vugan.

Tokom dvodnevnog boravka u Srbiji delegacija Odbora za budžetsku kontrolu Evropskog parlamenta će imati priliku da oceni koliko efikasno se u Srbiji troše finansijska sredstva Evropske unije, kakva je efikasnost i delotvornost uspostavljenih struktura za planiranje i realizaciju pretpristupnih fondova i kakvi su planovi Srbije za održavanje administrativnih kapaciteta u ovoj oblasti.

Povezani članci

Konferencija „Trgovinski odnosi EU-Japan: Šta Srbija može da nauči iz ovog partnerstva?“

EWB

Srbija: EU rekonstrukcija „Dragulja Dunava” podstiče lokalnu privredu

EWB

Danas predstavljena Nova spoljnopolitička inicijativa

EWB