fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropski parlamentarci za uključivanje ZB u šemu izvoza medicinske opreme EU

Zastave Evropske unije; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Poslanici različitih grupa u Evropskom parlamentu poslali su zajedničko pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen u kome traže da se zemlje Zapadnog Balkana uključe u šemu ograničavanja izvoza medicinske opreme i zajedničkih javnih nabavki dobara potrebnih za krizu.

Poslanici Evropske narodne partije (EPP), Zelenih i liberala (“Obnovimo Evropu”) u Evropskom parlamentu potisali su pismo upućeno predsednici Evropske komisije u kome iznose stav da bi evropska koordinacija odgovora na pandemiju COVID-19 trebalo da obuhvati i zemlje Zapadnog Balkana.

Upozorava se da bi uvedeno ograničenje izvoza medicinske opreme moglo imati ozbiljne posledice za region.

“Zdravstveni sistemi u ovim državama su uglavnom slabiji zbog čega je zemljama Zapadnog Balkana potrebna zaštita EU. Zato Vas pozivamo da uključuju svih šest zemalja Zapadnog Balkana u EU plus šemu odobrenja izvoza koja trenutno pokriva države članice EU kao i Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švajcarsku i Veliku Britaniju”, navode EU parlamentarici u svom psimu.

Kako se navodi, zemlje Zapadnog Balkana takođe bi trebalo da su u mogućnosti da učestvuju u zajedničkim nabavkama robe relevantne za trenutnu krizu.

“Stanovnici zemalja Zapadnog Balkana osećaju se i žive kao Evropljani. Iako je EU više puta stavljala proces proširenja na čekanje ove zemlje nas podržavaju već godinama kada su u pitanju migracije i druge oblasti. Sada je red na nas da pokažemo solidarnost”, navode poslanici EP.

Poslanici Lukas Mandl (EPP), Viola fon Kramon Taubadel (Zeleni), izvestiteljka za Kosovo, Ilhan Kjučuk (“Obnovimo Evropu”), izvestilac za Severnu Makedoniju i Andrej Kovačev (EPP) u pismu Ursuli fon der Lajen zaključuju da pandemija korna virusa utiče na sve, a da solidarnost svih evropskih zemlja može spasiti živote.

Povezani članci

Bilčik: Srbija se obavezala na održavanje Europrajda u Beogradu

EWB

Vlada predložila projekte za dodelu 241 miliona bespovratnih sredstava iz EU

FoNet

Georgiev: Vučić zna da je izveštaj Fridom hausa tačan

EWB