fbpx
European Western Balkans
Društvo

Evropski pokret: Srbija zapostavlja gotovo sve evropske vrednosti, zahtevamo sankcionisanje nasilnika

Protesti 7. jula; Foto: FoNet

BEOGRAD – Evropski pokret u Srbiji izrazio je u današnjem saopštenju duboku zabrinutost zbog zaoštrene situacije i nasilnih nemira u Srbiji u protekla dva dana.

“Politizovano upravljanje pandemijom u prethodnim mesecima, nerazjašnjene sumnje u manipulaciju podacima o broju obolelih i preminulih od COVID-19, kao i prebacivanje odgovornosti na građane zbog razbuktavanja krize, ne uzimajući u obzir relaksaciju mera pred izbore, održavanja samih izbora, kao i fudbalskih utakmica pred 15 hiljada ljudi, doveli su do gubitka poveranja građana u institucije sistema”, stoji u saopštenju Evropskog pokreta.

Pokret je istakao da je pravo građana da na miran način izražavaju svoje nezadovoljstvo njihovo ustavno pravo koje im se ne može uskratiti i predstavlja stub demokratije, koja je u Srbiji po svim parametrima na brzoj silaznoj putanji već duži niz godina.

“Sa druge strane, građani moraju biti svesni svojih prava, ali i činjenice da COVID-19 ne vodi računa o ustavnim pravima”, navodi se u saopštenju.

Bez obzira na pozadinu protesta, nasilje i njegova relativizacija su neprihvatljivi, a poštovanje ljudskih prava i sloboda izražavanja neprikosnoveni, ističe Evropski pokret.

“Zahtevamo da se hitno sankcionišu nasilni odgovori vlasti i prekomerna upotreba sile prema građanima, kao i svaka vrsta nasilja i agresije ma od koga dolazili”, stoji u saopštenju.

Pokret je ukazao na sve manje, gotovo nepostojeće medijske slobode koje za posledicu imaju otvaranje mogućnosti za brojne teorije zavere, odsustvo dijaloga kao jedinog instrumenta za civilizovano nalaženje rešenja i otklanjanje nesporazuma.

Evropski pokret u Srbiji takođe je ukazao na zabrinjavajući pravac u kome Srbija ide, na zapostavljanje gotovo svih vrednosti koje bi Srbija trebalo da gaji i koje bi je svrstale u porodicu demokratskih  zemalja, kao buduću članicu Evropske unije. Jasan i nedvosmislen stav vlasti u Srbiji, ali pokazan na delima ne samo na rečima, kada se radi o njenoj evropskoj orijentaciji je neophodan.

“Insistiramo na pravnim konsekvencama za sve koji su ispoljili nasilje, kao i na kontroli i sprečavanju medijskog dezinformisanja o karakteru protesta”, navodi se u saopštenju i dodaje da je neophodno je da se građanima jasno izloži strategija borbe protiv pandemije, nasuprot kontradiktornim merama koje ih zbunjuju.

Povezani članci

Koalicija PrEUgovor: U Srbiji bez krupnog napretka u Poglavljima 23 i 24

Jovana Georgievski

EU reformu u Srbiji obeležili nedostatak političke volje i posvećenosti, kažu eksperti

EWB

PrEUgovor izveštaj: Srbija nije ispunila ključne reforme u oblasti vladavine prava

EWB