fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropski poslanici iz redova socijaldemokrata: Srpski lideri ugrožavaju demokratiju

Evropski parlament u Strazburu; Foto: Evropska unija

BRISEL – Deset poslanika u Evropskom parlamentu iz redova Socijalista i demokrata (S&D), druge najveće političke grupe, uputilo je pismo komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju, u kojem ukazuju na kritičnu političku situaciju sa kojom se Srbija trenutno suočava.

“Srpski lideri i njihove izjave sada ugrožavaju demokratiju, koju snažno promovišu Evropska unija i njene države članice. Iskoristivši situaciju sa koronavirusom, trenutna skupštinska većina odložila je parlamentarne izbore, prvobitno planirane za 26. april 2020, za 21. jun, dok se zemlja još uvek oporavlja od pandemije COVID-19, a da se prvo nije konsultovala sa opozicijom oko novog datuma. Nijedan posmatrač iz Evropskog parlamenta ne može da nadgleda izbore, a OEBS / ODIHR šalje samo ograničenu misiju. Stoga je vrlo teško zamisliti verodostojan politički glas na dan izbora i oko njega, jer će ocena ODIHR-a biti objavljena nekoliko meseci kasnije”, stoji u pismu.

Pismo Varheljiju, u koji je European Western Balkans imao uvid, potpisali su, između ostalih, potpredsednica Evropskog parlamenta Klara Dobrev, predsedavajuća Delegacije EP za Srbiju Tanja Fajon, kao i četiri poslanika iz vladajuće italijanske Demokratske partije.

U pitanju je drugo pismo Varheljiju u dve nedelje u kojem poslanici Evropskog parlamenta izražavaju ozbiljnu zabrinutost stanjem u Srbiji. Prethodno su poslali evropski poslanici iz liberalne grupe “Obnovimo Evropu”.

Njihove kolege iz grupe Socijalista i demokrata napisale su da je međupartijski dijalog koji su vodili poslanici Evropskog parlamenta, održan u Narodnoj skupštini Srbije, bio je dobar korak ka ravnopravnijoj predizbornoj situaciji.

“Međutim, informacije koje trenutno predstavlja srpska Vlada i druge institucije pokazuju iskrivljenu sliku izbornog procesa”, naglasili su evropski poslanici.

Oni su podsetili da će glavni deo relevantne opozicije bojkotovati izbore, iako se to, kako su napisali, moglo sprečiti pravičnim sporazumom sa Vladom.

“Situaciju još više otežava gotovo potpuna kontrola medija od strane vladajućih političkih stranaka i nepristupačnosti opozicije ili neuravnoteženost izveštavanja u medijima”, dodali su.

Evropski poslanici su naglasili da je Fridom haus Srbiju nedavno klasifikovao kao „hibridni režim“, a, kako ocenjuju, održavanje izbora u takvom okruženju samo bi ojačalo nepravedan i nedemokratski sistem.

“Ne možemo da zanemarmo stratešku i geopolitičku ulogu Srbije, presudnu za stabilnost celog regiona Zapadnog Balkana, uzimajući u obzir da je EU jedan od njenih najvećih trgovinskih partnera. Moramo da delujemo na liniji fronta da bismo obnovili funkcionalni demokratski sistem u Srbiji”, napisali su oni.

Poslanici su izneli zahtev za pravednijim izbornim postupkom i detaljnijom kontrolom, kako bi se sprečili korupcija i falsifikovani rezultati.

Konačno, naglasili su i da je od presudne važnosti da se za Evropsku komisiju ne smatra da je aktivna tokom izborne kampanje, a time i da pruža podršku bilo kojoj političkoj stranke.

“Kao takav, predlažemo da u predizbornom periodu nema više javnih ceremonija potpisivanja grantova, kredita ili otvaranja novih projekata sa članovima Vlade Srbije”, zaključili su evropski poslanici.

Povezani članci

Šesta sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije

N. T. Štiplija

Poslanik Bundestaga: Donosioci odluka u Srbiji jasnije da šalju poruke da su za EU

EWB

Evropska komisija potvrdila ukidanje restrikcija na izvoz medicinske opreme iz EU na ZB

EWB