fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropski poslanici osudili slučaj murala Ratku Mladiću, Vučić ih optužio za laži

Mural Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu; Foto: FoNet

BRISEL / BEOGRAD – Grupa poslanika Evropskog parlamenta osudila je juče u zajedničkom saopštenju vlast u Srbiji povodom slučaja murala Ratku Mladiću. U saopšptenju je ocenjeno kao “neprihvatljivo” da u zemlji kandidatu za članstvo u EU policija čuva mural osuđenog ratnog zločinca. Saopštenje je potpisalo devet evroparlamentaraca iz grupa Socijalista i demokrata, “Obnovimo Evropu” i Zelenih, ali nijedan iz grupe Evropske narodne partije (EPP) u kojoj je vladajuća Srpska napredna stranka pridruženi član, preneo je portal Nova.rs.

U saopštenju, između ostalog, piše da se murali Ratka Mladića, generala bosanskih Srba, osuđenog za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i genocid u Srebrenici pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i osoba sličnih njemu, nalaze se širom Srbije.

“Odbrana murala je još jedan primer šta Vlada Srbije i predsednik Vučić misle o pomirenju, vladavini prava, demokratiji i regionalnoj saradnji. Još jednom su srpske vlasti i najviši srpski politički zvaničnici eklatantno pokazali da ne poštuju međunarodnu pravdu i njene presude, kao ni žrtve jugoslovenskih ratova“, navodi se.

Kako je prenela Nova.rs, izvestiocu Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimiru Bilčiku ponuđeno je da potpiše saopštenje, ali on je to odbio. Bilčik je istog dana napisao je na Tviteru da je više puta pozivao na odbacivanje veličanja ratnih zločinaca, poslednji put u avgustu 2021.

„Kao izvestilac EP za Srbiju, pozivam Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana da nastave sa naporima za pomirenje i jačanje dobrosusedskih odnosa na svim nivoima“, naveo je Bilčik.

Na osudu evropskih poslanika reagovao je predsednik Srbije Aleksadnar Vučić.

„Kao što nećemo da pustimo te patrole, kao što nećemo da pustimo prebijanje građana, kao što nećemo bilo šta slično… E, takvi su to lažovi. Sve im je zasnovano na lažima. I misle da će neko da ih se uplaši? Bolje mi je da umrem ovog sekunda nego da budem ponizni potrčko nekog Picule, Viole fon Kramon i ostalih koji bukvalno nemaju drugi posao u životu nego da mrze Srbiju. I da lažu svakog dana. I sad treba da odgovarate svaki dan. E sad neću jedno mesec dana da odgovaram ništa, a onda ću opet negde tako da ih klepim po ušima kad budu lagali“, odgovario je Vučić, prenosi N1.

U međuvremenu je 70 organizacija civilnog društva u Srbiji zatražilo da Vlada Srbije naloži nadležnim gradskim organima preduzimanje radnji u svrhu uklanjanja murala Ratku Mladiću, kao i da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) prekine praksu zabrane javnih okupljanja usled svoje navodne nespremnosti da bezbednosno kontroliše kontraskupove, prenosi Danas.

U zajedničkom saopštenju, zahteva se i da MUP prestane da podnosi prekršajne prijave protiv aktivista koji koriste svoja Ustavom zagarantovana prava na slobodu izražavanja i okupljanja, kao i da preispita ponašanje policajaca u civilu prilikom hapšenja aktivistkinja.

Oni su naveli da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svojim javnim nastupima targetirao organizacije civilnog društva, kao i aktiviste i aktivistkinje, etiketirajući ih kao osobe koje žele da naštete Srbiji – nazivajući ih „bezobzirnim prema svojoj zemlji“ i optužujući ih da „govore sve najgore o sopstvenom narodu“.

Povezani članci

Tonino Picula: Proširenje EU će biti važno za nov saziv Evropskog parlamenta

Marija Stojanović

Šta su prioriteti rumunskog predsedavanja Savetom EU i gde je među njima Srbija?

Aleksandar Ivković

Srbija se prvi put uskladila sa sankcijama EU oko Ukrajine

EWB