fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropski poslanici pozvali na slobodno i pošteno ponavljanje izbora u Šapcu

BRISEL – Osam poslanika iz tri različite grupe u Evropskom parlamentu pozvali su u otvorenom pismu na slobodno, pošteno i demokratsko ponavljanje izbora u gradu Šapcu, koje je zakazano za subotu.

“Ne možemo dovoljno da naglasimo važnost slobodnog glasanja bez ikakvog oblika podmićivanja ili spoljnog uticaja. Treba osuditi svaki pokušaj pritiska na glasače da deluju protiv svoje slobodne volje. Poznato je da je grad Šabac svetao i živopisan primer demokratije, gde se prava građana veoma poštuju i gde je kvalitet života jedan od glavnih prioriteta grada. Verujemo da bi ovo trebalo da bude budućnost Šapca i budućnost Srbije”, stoji u pismu.

Poslanici su istakli da su zbori u Srbiji koji su se održali u junu bili podložni mnogim nepravilnostima, što je dovelo do daleko najveće poništavanje glasanja u poslednjih dvadeset godina izbora u Srbiji. Podsetili su da je posle lokalnih izbora u Šapcu lista gradonačelnika grada Njebojše Zelenovića je podnela više od 40 nepravilnosti i žalbi, zbog čega se izbori ponavljaju na 27 od 100 izbornih mesta.

“Podržavamo odluku šabačke vlasti da pozovu posmatrače iz NVO CRTA i diplomatske zajednice u Srbiji. Konačno, pozvali bismo Šapčane da poštuju sve mere bezbednosti na biračkim mestima da bi zaštitili svoje zdravlje i neka sloboda i demokratija pobede, sada i u budućnosti! Sretno!”, napisali su evropski poslanici.

Pismo su potpisali poslanici iz tri grupe – socijaldemokrata, liberala i zelenih – koje su poslednjih meseci izrazili zabrinutost zbog stanja demokratije i vladavine prava u Srbiji i podržali dalje posredovanje EU.

Između ostalih, pismo su potpisali poslanici koji su ispred svojih grupa zaduženi za Srbiju – Tanja Fajon, Klemen Grošelj i Viola fon Kramon-Taubadel.

Osim njih, pismo su potpisali i poslanici socijaldemokrata Kati Piri iz Holandije, Elena Jončeva iz Bugarske, Anreas Šider iz Austrije i Evin Indžir iz Švedske, kao i poslanica iz Rumunije Klotild Armon, iz grupe “Obnovimo Evropu”.

Povezani članci

[BSF] Stefanov: Nije stvar poglavlja, bitno je da građani imaju koristi

EWB

Bender: Kosovo nema perspektivu za članstvo u EU

EWB

EU samit: Jasno potvrditi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

EWB