fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropski poslanici pozvali Srbiju i Kosovo na prekid jednostranih akcija i provokacija

Zastave Evropske unije; Foto: Evropski parlament

BRISEL – U svetlu napetosti na Jarinju i Brnjaku, poslanici Evropskog parlamenta pozvali su na prekid jednostranih akcija i provokacija i pozvali Srbiju i Kosovo da pronađu mirno rešenje.

Izjavu su potpisali izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, izvestiteljka za Kosovo Viola fon Kramon Taubadel, predsedavajuća Delegacije EP u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija Tanja Fajon i predsedavajući delegacije za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romeo Franc.

„Duboko smo zabrinuti zbog nedavnih tenzija na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak. Srbija i Kosovo moraju hitno pronaći mirno i održivo rešenje kako bi se osigurala bezbednost i bezbednost svih građana ”, navodi se u saopštenju.

Poslanici Evropskog parlamenta izjavili su da žele da vide povlačenje specijalne policije i svih jedinica vojske i uklanjanje blokada puteva.

„Jednostrane akcije i provokacije i zapaljiva retorika, koje povećavaju tenzije i utiču na dobrobit lokalnih zajednica, treba da prestanu. Pozivamo EU i njene partnere da nastave da rade na deeskalaciji krize i pozivamo lidere Srbije i Kosova da koriste platformu dijaloga uz posredovanje EU za rešavanje svih otvorenih pitanja, uključujući i ona vezana za slobodu kretanja ”, poziva se u saopštenju.

Poslanici su ponovili da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova preduslov za pristup obe zemlje EU, a takođe je od suštinskog značaja za obezbeđivanje stabilnosti i prosperiteta u širem regionu.

“Pozivamo obe strane da se aktivno i konstruktivno ponovo uključe u dijalog uz posredovanje EU koji vodi specijalni predstavnik EU, tražeći sveobuhvatan, održiv i pravno obavezujući sporazum”, zaključuje se u saopštenju.

Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Besljimi sastaće se u Briselu u sredu, da bi razgovarali o situaciji na severu Kosova, potvrdio je juče Radio-televiziji Srbije portparol Evropske unije Peter Stano.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj poručio je ranije da bi sastanak glavnih pregovarača bio prvi pozitivni korak u smirivanju tenzija.

Povezani članci

Vučić sa Bilčikom i Nemecom: Srbija ostaje na evropskom putu

EWB

Zabrana Europrajda bi bila korak unazad u poglavlju 23

EWB

Vučić i Tači na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ove nedelje

EWB