fbpx
European Western Balkans
Evropa

Evropski poslanici: Zemlje sa neprijateljskim geopolitičkim ambicijama koriste COVID-19 u EU

Evropski parlament; Foto: Flickr

BRISEL – Trideset devet poslanika Evropskog parlamenta upitilo je pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i Visokom predstavniku EU Đuzepu Borelju u kojem predlažu hitnu akciju povodom “instrumentalizacije trenutne krize od strane država sa neprijateljskim geopolitičkim ambicijama”.

Među potpisnicima pisma nalaze se i Viola fon Kramon Taubadel (Zeleni), Natali Luoazo (“Obnovimo Evropu”) i Andrej Kovačev (Evropska narodna partija).

“Ozbiljno smo zabrinuti zbog trenutnih napora dezinformisanja i propagande, koji posebno dolaze iz Kine i Rusije. Većini nas koji posmatramo situaciju jasno je da postoje napori da se potkopa EU i poseje nepoverenje među lokalnim stanovništvom i evropskim susedima u EU”, navodi se u pismu.

Evropski poslanici izrazili su bojazan da ove akcije rizikuju jedinstvo i solidarnost EU na duže staze, kao i da će otežati zajedničko prevazilaženje krize, njenih posledica i budućih izazova.

“Nažalost, ovi napori su iskoristili prvobitne nacionalističke odgovore evropskih država, kao i nedostatak transparentne komunikacije o koracima koje su preduzele institucije EU. Vreme je da se stane na put geopolitičkoj instrumentalizaciji ove krize”, navode poslanici.

Oni su pozvali insititucije EU da, u tom cilju, povećaju svoje napore na pružanju efektivnije pomoći svim državama članicama, a naročito posebno ugroženim područjima, kao što su Italija, Španija i delovi Francuske, ali i susedne i partnerske države EU.

“Ta pomoć trebalo bi da ide i korak dalje od finansijskih instrumenata, i uključi opipljiviju i vidljiviju pomoć, kao što je oprema i kvalifikovano osoblje”, stoji u pismu.

Evropski poslanici takođe pozivaju Komisiju da uvede stratešku i sistematičnu strategiju transparentnosti i komunikacije.

“Potreban nam je sveobuhvatan i redovno ažuriran pregled sve pomoći koje pružaju EU i države članice, koji bi bio lako dostupan i snažno promovisan kako bi se povećalo znanje i informisanot među državama članicama”, navode poslanici.

Na kraju, oni pozivaju institucije EU da prepoznaju i stanu na put pokušajima stranih vlada da iskoriste krizu COVID-19 na štetu EU.

Povezani članci

Rastu spekulacije o mogućem prelasku Angele Merkel na funkciju u Briselu

EWB

Više novca za Zapadni Balkan u budžetu EU za 2020. godinu

EWB

EU ostala najveći svetski donator razvojne pomoći

EWB