fbpx
European Western Balkans
Politika

Evropski poslanik Mikser o sankcijama: Nemoguće primiti u EU nekog ko bi narušavao konsenzus

Sven Mikser; Foto: Evropska unija

BRISEL – Bivši ministar spoljnih poslova Estonije i poslanik u Evropskom parlamentu Sven Mikser prokomentarisao je za European Western Balkans odluku Srbije da se ne uskladi sa sankcijama Rusiji, naglašavajući da joj “to svakako umanjuje šanse da postane član EU”.

Srbija je juče podržala Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu. Međutim, ona ostaje jedina zemlja Evrope, uz Belorusiju, koja Rusiji nije uvela nikakve sankcije.

U Rezoluciji Evropskog parlamenta usvojenoj 1. marta, izraženo je “snažno žaljenje” zbog odluke Srbije da se ne uskladi sankcijama i naglašeno da to “šteti njenom procesu pristupanja”.

“Od kandidata za članstvo u Evropskoj uniji očekuje se u potpunosti usklade sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, uključujući sve restriktivne mere koje Unija primenjuje prema trećim državama. Relevantna tela Evropske unije konstantno nadgledaju usklađenost, i dugotrajno neusklađivanje sa režimima sankcija EU će svakako umanjiti šanse države kandidata da postane član”, izjavio je Sven Mikser za European Western Balkans.

Većina odluka u okviru spoljne i bezbednosne politike, uključujući one o restriktivnim merama, zahtevaju jednoglasnost svih država članica. Prema tome, režimi sankcija EU predstavljaju poziciju konsenzusa među svim državama članicama, kaže on.

Pozivanje u klub nekoga čije bi pristupanje oslabilo ili poremetilo postojeći konsenzus biće politički nemoguće, naglašava Mikser.

“Osim toga, EU smatra da je ničim izazvana agresija i invazija Rusije na Ukrajinu najozbiljniji napad na osnove evropske bezbednosti od kraja Drugog svetskog rata. Ako država kandidat ne zauzme jasan i koherentan stav u ovom slučaju, postavlja se ozbiljno pitanje da li je spremna da poštuje osnovne principe i vrednosti EU, ili da funkcioniše kao odgovorna država članica u budućnosti”, zaključuje Mikser.

On je, inače, o ovoj temi već govorio za naš portal 2017. godine, kada je Estonija predsedavala Evropskom unijom. On je tada naglasio da je, iz tačke gledišta Estonije, usklađivanje sa spoljnom politikom EU bitno.

Povezani članci

Kurc posetio Beograd i Prištinu: Većina u EU podržava svaki dogovor koji obezbeđuje mir

EWB

TV debata “Transatlantski odnosi – SAD, EU i Rusija i krhka jugoistočna Evropa”

EWB

Vučić: Dajte nam okvir za članstvo

EWB