fbpx
European Western Balkans
Evropa

Evropski sud pravde naređuje Poljskoj da odmah suspenduje disciplinsko veće za sudije

Photo: Pixabay
LUKSEMBURG / VARŠAVA – Vlada Poljske mora odmah da suspenduje funkcionisanje sudskog disciplinskog veća za koje kritičari upozoravaju da ima za cilj potkopavanje nezavisnosti sudija, presudio je u sredu najviši sud EU, prenosi Politiko.

Veće je osnovano od strane poljske Vlade 2017. godine u okviru svojih sveobuhvatnih reformi pravosuđa. Evropska komisija žalila se na nezavisnost tela, jer u njemu dominiraju sudije koje je izabrala poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS).

Komisija je prošle godine podnela žalbu Evropskom sudu pravde, rekavši da veće “podriva pravosudnu nezavisnost poljskih sudija i ne obezbeđuje potrebne garancije za zaštitu sudija od političke kontrole.”

U januaru je Komisija zatražila od Evropskog suda pravde da obustavi funkcionisanje veća dok se u tom slučaju ne donese konačna presuda.

Sud sa sedištem u Luksemburgu odobrio je zahtev Komisije, rekavši da je garantovanje nezavisnosti veća od suštinskog značaja za očuvanje nezavisnosti poljskih sudova i upozorio da će dalje funkcionisanje veća dok se slučaj raspravlja „verovatno izazvati ozbiljnu i nepopravljivu štetu pravnom poretku EU.”

“Drago mi je što se Evropski sud pravde odlučio na privremene mere na ovaj način, tako da se sada nadamo da će disciplinski postupci biti zaustavljeni”, rekla je za Politiko Vera Jurova, potpredsednica Evropske komisije odgovorna za vladavinu zakona.

Vrhovni sud Poljske takođe je presudio da je disciplinsko veće nelegitimno.

Evropski sud pravde je priznao da iako su zemlje članice zadužene za organizovanje sopstvenih pravosudnih sistema, „činjenica ostaje da, prilikom vršenja te nadležnosti, države članice moraju da se pridržavaju svojih obaveza koje proizilaze iz prava EU“.

Iz Varšave tvrde da Evropski sud pravde prekoračuje svoje granice.

“Evropski sud pravde nije nadležan da procenjuje, a da ne spominjemo suspenduje, ustavna tela zemalja članica”, napisao je Sebastian Kaleta, zamenik ministra pravde. “Današnja presuda … podriva poljski suverenitet.”

Međutim, Jurova je izjavila da i Komisija i Evropski sud pravde imaju „veoma jaku zakonsku nadležnost“ da postupaju u ovom slučaju.

“Imamo dugoročnu raspravu o tome koja je pravna nadležnost Komisije da deluje i koja je nadležnost Evropskog suda pravde da donosi odluke o pitanjima koja se odnose na situaciju vladavine prava u Poljskoj”, rekla je ona. “Uveravam vas da kada preduzmemo ove mere … za to uvek imamo jako čvrst pravni osnov.”

Poljska se mora odmah povinovati presudi, u protivnom će se suočiti sa velikim kaznama.

Povezani članci

EP usvojio sporazum o Bregzitu, poslednja sednica za poslanike iz UK

EWB

Pobeda stranke Makrona prema 94 odsto prebrojanih glasova

EWB

Beograd može da ima koristi od Bregzita

EWB