fbpx
European Western Balkans
Društvo

Evropski sud za ljudska prava odustao od izricanja privremene mere protiv Srbije zbog izostanka podrške najugroženijima

BEOGRAD – Evropski sud za ljudska prava odustao je od izricanja privremene mere protiv Republike Srbije zbog izostanka podrške najugroženijima u borbi protiv koronavirusa u Beogradu, na koji je uputila Inicijativa A 11. Na osnovu odluke Suda i izjašnjenja Republike Srbije, Inicijativa A 11 se ponovo obratila lokalnim vlastima i zatražila hitnu humanitarnu podršku, obezbeđivanje vode i preduzimanje mera za suzbijanje koronavirusa u neformalnom romskom naselju „Čukarička šuma“, navodi se u saopštenju Incijative.

Kako se navodi, reč je o zahtevu koji je Inicijativa A 11 prethodno podnela Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog alarmantnog stanja u kom živi preko 300 raseljenih Roma i Romkinja u naselju „Čukarička šuma“ u Beogradu a povodom čega nadležni organi Republike Srbije i Grada Beograda do sada nisu preduzeli niti jedan korak.

“Iz Suda su preporučili da se podnosilac zahteva, Inicijativa A 11, ponovo obrati svim relevantnim domaćim institucijama kako bi one preduzele konkretne mere podrške u borbi protiv korona virusa. Sledeći stav Suda, Inicijativa A 11 podnela je nove zahteve za pružanje hitne humanitarne pomoći i preduzimanje mera za sprečavanje širenja koronavirusa u neformalnom naselju „Čukarička šuma“ nadležnim lokalnim organima: Sekretarijatu za socijalnu zaštitu grada Beograda, Gradskom centru za socijalni rad, odeljenje Čukarica i Štabu za vanredne situacije Gradske opštine Čukarica”, navodi se u saopštenju.

Iz Inicijative se nadaju da će navedeni lokalni organi vlasti sada, nakon što je “i Strazbur saznao da u Beogradu žive ljudi bez pijaće vode u uslovima pandemijske krize, organizovati makar postavljanje cisterne sa čistom vodom, što je bio jedan od ključnih zahteva od početka izbijanja krize” i podsećaju da su zahtev za pokretanje postupka u Evropskom sudu za ljudska prava podneli nakon višenedeljnih pokušaja da animiraju Vladu Republike Srbije i druge nadležne institucije na stanje u romskim naseljima.

“Postupak pred Sudom se, inače, ne bi ni vodio da je Republika Srbija odlučila da makar postavi cisternu sa pijaćom vodom, koje se redovno postavljaju na javnim mestima kada su u Beogradu visoke temperature. Smatramo da će eventualno odugovlačenje sa postupanjem po podnetim zahtevima, biti jasan signal odnosa nadležnih prema Romima”, navodi se u saopštenju Inicijative A 11, koja dodaje da će nastaviti da prati postupanje nadležnih povodom situacije u ovom naselju koje je na ivici humanitarne katastrofe i preduzimati sve raspoložive pravne lekove tim povodom.

Povezani članci

Broj preminulih od COVID-19 u Srbiji višestruko veći? Radovanović: 2. jula 52 smrtna slučaja

EWB

Otvoren jedanaesti Mikser festival

EWB

Antonijević: Što pre da dobijemo predlog za izmenu Ustava

EWB