fbpx
European Western Balkans
Evropa

Evropski zeleni izabrali vodeće kandidate na izborima za EP

Neočekivani dobitnici: Evropski zeleni; Foto: Partija Evropskih zelenih

BERLIN – Ska Keler, članica nemačkih Zelenih i ko-predsednica grupe Zeleni/Evropski savez za slobodu u Evropskom parlamentu, i njen kolega iz poslaničkih klupa, Holanđanin Bas Ajkaut, predvodiće partiju Evropskih zelenih na izborima u maju.

Ovu odluku doneli su delegati na Savetu ove panevropske partije u Berlinu.

Ubrzo nakon pobede, Keler (37) je poručila da je veoma zahvalna i počastvovana izborom da predvodi Evropske zelene. “Imamo veliku odgovornost na predstojećim izborima. Evropu napadaju partije krajnje desnice, a neke su već na vlasti. One žele da se vrate nacionalizmu i ograniče građanske slobode i demokratiju.

Dodala je da se zeleni zalažu za odbranu Evrope i njenih vrednosti. Cilj im je da učine kontinent više ekološkim, socijalnim i demokratskim, kako bi mogao da ispuni svoja obećanja.

“Mnogo toga zavisi od ovih izbora. Kao Zeleni, pokazaćemo da možemo da vodimo sa pozitivnom vizijom Evrope. Ova vremena zahtevaju hrabrost, i mi smo spremni”, zaključila je Keler.

Ona je od 2002. do 2004. bila član Saveznog komiteta Zelene omladine, a zatim predsednica regionalnog odbora Zelenih za Brandenburg. Završila je master studije islamskih, turskih i jevrejskih studija.

Ajkaut (42) je, sa svoje strane, naglasio potrebu za jakom Evropom. “Zalažem se za Evropu koja će se brinuti o ljudima koji žive i rade ovde. Za Evropu koja preduzima korake protiv klimatskih promena. To je Evropa za koji bih želeo da radim”.

Takođe je izneo kritiku multinacionalnih korporacija koje stavljaju profit, rast i konkurenciju iznad svega drugog. Ovo šteti socijalnoj Evropi, koja investira u ljude i pozdravlja svačije učešće, podvukao je on.

Ajkaut je studirao hemiju, a od 2000. godine radio je za Holandski nacionalni institut za javno zdravlje i životnu sredinu. Nakon što je njegova partija osvojila samo dva mesta ne izborima za Evropski parlament 2004, pet godina kasnije postao je evropski poslanik. Član je Komiteta za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane, kao i parlamentarne delegacije za odnose sa SAD.Evrops

Povezani članci

Fon der Lajen podržala evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Agencije

U Mađarskoj izglasane vanredne mere, uvedena vladavina dekretima

EWB

GMF obeležava 70-godišnjicu Maršalovog plana

EWB