fbpx
European Western Balkans
Evropa

Evrospki liberali spremni da predstave listu svojih kandidata za izbore EP

Foto: Wikimedia Commons

Mesecima nakon što su ostale glavne političke grupe kontinenta izabrale svoje vodeće kandidate za izbore za Evropski parlament u maju, evropski liberali su ove sedmice spremni da predstave ne samo jednog nosioca, već čitav „tim Evrope“.

Evropska komesarka za konkurenciju Margret Vestager iz Danske, bivši belgijski premijer Gaj Verhofštat i bivša italijanska komesarka Ema Bonino nalaze se na listi sedam članova Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE), saopštili su stranački zvaničnici za “Politiko”.

Ostala imena na listi su Nikola Ber, vodeći kandidat nemačke liberalne stranke FDP; Luis Garicano iz španskog levog centra Građani (Ciudadanos); Violeta Bulc iz Slovenije, evropskakomesarska za transport; i Katalin Čeh, osnivač i vodeći kandidat liberalne partije Momentum iz Mađarske.

Iako će grupa biti predstavljena kao vodeći kandidat saveza na izborima, oni su, u stvari, kandidati ALDE-e za skup glavnih funkcija u EU koja će ove godine biti upražnjena – uključujući predsednika Evropske komisije, predsednika Evropskog saveta i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku. Predviđa se da će liberali biti treća najveća grupa u narednom Evropskom parlamentu.

Međutim, njihova uloga će svakako biti značajna, jer će sledeći parlament verovatno biti podeljeniji od sadašnjeg. To znači da će veće pro-EU grupe, kao što je desna Evropska narodna stranka i levičarski Socijalisti i demokrate, tražiti saveznike da usvoje zakone i popune ključne pozicije u odnosu na evroskeptičnu opoziciju. Takođe, potencijalni doprinos liberalima je i privremena saradnja sa partijom “Republika u pokretu” (Republique En Marche), francuskog predsednika Emanuela Makrona – iako je ta veza već imala svoje tenzije. Partija En Marche je prošle nedelje izazvala uzbunu među zvaničnicima ALDE-e kada se otvoreno distancirala od liberala zbog korporativnih donacija.

Potpuni „tim Evrope“ biće predstavljen kad osam liberalnih premijera EU, kaoi lideri nacionalnih stranaka i evropski komesari započeti izbornu kampanju ALDE za Evropski Parliament. Dok se očekivalo da će Verhofštat, lider grupe ALDE u Evropskom Parlamentu, biti na listi, prisustvo Vestegerove se završava višemesečnim špekulacijama oko toga da li će se uključiti u izbornu kampanju. Spisak vodećih ličnosti je pokušaj ALDE-a da poremeti sistem vodećih kandidata koji koriste druge glavne stranke na izborima, prema kojem stranka određuje jednog glavnog kandidata, koji je i njen kandidat za predsednika Evropske komisije. Ova strategija liberala ih približava Makronu, koji je odbacio sistem vodećih kandidata.

Zvaničnici ALDE-e će verovatno učiniti mnogo toga da bi istakli da je njihova većina ženska– sastavljena od pet žena i dva muškarca. Međutim, jedna žena je odsutna sa liste – evropska komesarka za pravosuđe Vera Jurova iz Češke, za koju je bilo nagovešteno da zauzme to mesto. Zvaničnik Komisije je rekao da Jurova želi da se fokusira na svoju nacionalnu kampanju.

“Komesarka Jurova podržava ideju Tima Evrope i ona je bila blisko uključena u diskusiju o  njenom stvaranju” rekao je zvaničnik Komisije za ovaj list.

“Ona veruje da bi njen najveći doprinos porodici ALDE bio da podrži kandidate tamo gde može da napravi najveću razliku – na svom domaćem terenu” dodao je je zvaničnik.

S druge strane, Vestager je jasno stavila do znanja da bi volela da ostane u Briselu, ili kao komesarka za konkurenciju u nekom drugom mandatu. Ona ima značajnu moć u Briselu i široko se smatra jednim od najsposobnijih političkih izvršilaca Komisije, ali njene perspektive u EU se suočavaju sa značajnim preprekama zbog politike u zemlji porekla.

Generalno, liberalna lista kandidata će se suočiti sa izazovom u prihvatanju i pridržavanjujedne poruke. Dok su sve evropske političke porodice različite grupe, neke liberalne stranke su mnogo oštrije po pitanju dublje evropske integracije od drugih – i one se ne slažu uvek u pogledu toga koja područja politike treba da budu primarni domeni EU.

Povezanost liberala sa Makronom nudi izazove i mogućnosti. Udruživanje sa francuskim predsednikom dalo bi liberalima glavnog saveznika za sto Evropskog Saveta lidera Evropske unije i takođe im dalo veću pregovaračku moć u parlamentu. Predviđa se da će En Marche osvojiti 22 mesta u narednom Parlamentu, što bi predstavljalo značajan podsticaj za projektovanu grupu od 72 poslanika ALDE-a.

Ali, uprkos uspostavljanju bliskih veza, En Marche je takođe jasno stavila doznanja da se neće pridružiti liberalnoj grupi u Parlamentu. Umesto toga, Makronova partija predviđa formiranje nove grupe koja bi uključivala partije koje su trenutno deo ALDE, ali i nove stranke i druge koje su trenutno u drugim političkim porodicama, kao što su socijaldemokrate i zeleni.

Povezani članci

Šinas: Komisija se neće pridružiti tužbi Slovenije protiv Hrvatske

EWB

Austrija i Nemačka jednoglasno protiv predloga novog budžeta EU

EWB

Ni nakon 4 godine HR se u EU ne doživljava kao ravnopravna

EWB