fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Video

“Dug put u Evropu” – Dokumentarni film portala EWB

Dokumentarni film „Dug put u Evropu“ u produkciji portala European Western Balkans i produkcijske kuće Panorama Films, premijerno prikazan u Begoradu u novembru 2021, sada je dostupan onlajn.

Film predstavlja retrospektivu procesa evropskih integracija od 2000. do danas i nastoji da pruži odgovore na pitanja zbog čega ovaj proces traje više od 20 godina i koji su to najvažniji izazovi koji su kočili i nastavljaju da koče pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Za film su govorili brojni neposredni učesnici ovog procesa, uključujući bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i bivše potpredsednike Vlade Srbije Božidara Đelića i Suzanu Grubješić. U filmu su takođe učestvovali nekadašnji članovi administracije Srbije i EU zaduženi za evropske integracije, kao i predstavnici civilnog društva.

Autor filma je novinar Filip Lukić, koji potpisuje scenario zajedno sa Nikolom Burazerom, dok režiju montažu potpisuje Marija Kovačina. Izvršna producentkinja bila je Emina Muminović, a direktor fotografije Andrija Kovač.

Produkciju filma podržali Kraljevina Švedska, Beogradska otvorena škola i Evropski fond za Balkan

Povezani članci

[VIDEO] Milena Lazarević o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije

EWB

[VIDEO] Stojanović Gajić: Strategija bezbednosti daje previše moći predsedniku države

EWB

Objavljen peti godišnji izveštaj “Stanje demokratije u Srbiji”

EWB