fbpx
European Western Balkans
Intervjui Izdvojeno

[EWB Intervju] Ara-Kovač: Vučićevi nedemokratski koraci mogu da oštete izglede za pristupanje Srbije EU

Atila Ara-Kovač; Foto: Evropska unija

Kontroverzni aspekti vanrednog stanja u Srbiji nisu ostali neprimećeni u Evropskoj uniji – 16. aprila, 20 evropskih poslanika potpisalo je pismo upućeno komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju koje je sastavio njihov kolega Atila Ara-Kovač, u kojem se izražava zabrinutost povodom stanja ustavnih i ljudskih prava u Srbiji. Pismo je opisalo mere koje je preduzela Vlada kao “teške i nesrazmerne”, “uporedive sa ratnim stanjem, a ne sa pandemjom”, a izražena je i zabrinutost što je vanredno stanje proglašeno bez zasedanja parlamenta. Takođe se tvrdilo da Vlada koristi situaciju da nastavi sa ugrožavanjem slobode medija i kažnjavanjem kritičara.

Iako je vanredno stanje ukinuto 6. maja, a komesar odgovorio da se situacija pažljivo prati, nisu svi ubeđeni da su razlozi za zabrinutost oko ponašanja vlasti u Srbiji nestali. Evropski poslanik Atila Ara-Kovač, član opozicione Demokratske koalicije iz Mađarske, podelio je sa našim portalom svoja viđenja ovih tema, a uporedio je i vlast u svojoj zemlji i Srbiji.

European Western Balkans: Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji nedavno je odgovorio na pismo u kojem ste Vi i još 20 drugih poslanika izrazili zabrinutost povodom poštovanja ljudskih i ustavnih prava u Srbiji tokom vanrednog stanja. Da li ste zadovoljni njegovim odgovorom?

Atila Ara-Kovač: Sa pozitivne strane, pismo gospodina Varheljiija potvrđuje nameru Komisije da pažljivo prati dešavanja u Srbiji i uključi ih u predstojeći izveštaj o napretku.

Jasno je da će Evropski parlament, kao i države članice, detaljno raspravljati o predstojećem paketu proširenja (izveštajima Evropske komisije) i doneti svoj sud o postupcima gospodina Vučića i Vlade Srbije. Virus COVID-19 ne može biti izgovor za bilo kakvu zloupotrebu vlasti, što se, nažalost, dešava u Mađarskoj.

Gospodin Varhelji takođe može da bude siguran da će EP pomno pratiti njegov rad, uključujući i onaj vezan za Srbiju. Očekujemo da se on jasno izjasni protiv bilo kakvih nedemokratskih koraka i učini sve što je u njegovoj moći da se, ukoliko se u Srbiji budu održali izbori, oni budu slobodni i pošteni.

EWB: Kakvo je vaše opšte mišljenje o dosadašnjem radu komesara?

AAK: Biću zadovoljan radom komesara Varheljija ako dokaže da deluje nezavisno od mađarske vladajuće stranke Fides i da je posvećen političkim kriterijumima proširenja poput vladavine prava, demokratije i slobode izražavanja i medija.

EWB: Da li verujete da više nema razloga za zabrinutost zbog ukidanja vanrednog stanja u Srbiji?

AAK: Pozdravljam što je ovo kontroverzno vanredno stanje ukinuto, ali stalno moramo biti oprezni u pogledu vladavine prava i pratiti da li se predstojeći izbori u Srbiji održavaju na slobodan i fer način.

EWB: Vlade širom Evrope pokušavaju da predstave sve mere koje preduzimaju tokom pandemije kao legitimno sredstvo zaštite zdravlja građana. Gde je, po Vašem mišljenju, „crvena linija“ koja deli legitimne i nelegitimne mere?

AAK: Pre svega, legitimno vanredno stanje nije neograničeno, ima datum isteka. O njegovom produženju trebalo bi da odlučuje demokratski izabrani parlament. Hitne mere moraju biti proporcionalne i demokratski kontrolisane. Parlamenti se ne mogu zabraniti.

Nadalje, moraju se čuvati evropske vrednosti, poput vladavine prava i slobode izražavanja. U demokratskim zemljama ljudi ne mogu biti pritvoreni samo zato što su izneli svoje mišljenje.

Takođe, legitimne mere u vanrednom stanju nemaju za cilj osakaćivanje lokalnih vlasti, već ih podržavaju, ne žele da privatne kompanije dovedu pod državnu kontrolu i ne koriste vojsku nesrazmerno.

EWB: Analitičari, uključujući one iz Fridom hausa, prave paralele između načina na koji se vrši vlast u Srbiji i Mađarskoj poslednjih godina. Mislite li da vladajuća Srpska napredna stranka ugleda na Fides?

AAK: U slučaju da to čini, dobro bi im bilo da ne slede Fidesov put. Viktor Orban postao je otpadnik i u Evropskoj uniji i u Evropskoj narodnoj partiji. Njegova radikalna, neortodoksna, antievropska politika se nije isplatila, on je na periferiji evropske politike, jedini prijatelji su mu gospodin Salvini, gospodin Kačinjski i gospodin Vučić. Ako gospodin Vučić nastavi da preduzma nedemokratske korake, moraće da preuzme odgovornost u slučaju da budu oštećeni izgledi za pristupanje Srbije EU.

EWB: Mađarska je bila veoma aktivna na Zapadnom Balkanu tokom pandemije, dopremajući sopstvenu pomoć itd. Šta po Vašem mišljenju motiviše zemlju da ojača svoje prisustvo u regionu?

AAK: Pozdravljam čin solidarnosti, ali sumnjam u namere Fidesa i Viktora Orbana. Zemlje Zapadnog Balkana i Mađarska su istorijski i geopolitički vezane. Njihov prosperitet i pristupanje EU u interesu su i Mađarske. Ali Viktor Orban samo pokušava da pronađe neke nove saveznike budući da je dobro svestan da je već otpadnik u EU.

EWB: Većina opozicije u Srbiji opredelila se za bojkot izbora i rada parlamenta. Kao opozicioni političar iz Mađarske, da li smatrate da je bolje uključiti se u demokratske procese uprkos nepoštenim uslovima ili ih bojkotovati upravo zbog takvih uslova?

AAK: Mađarska je država članica Evropske unije, zajednice u kojoj je vladavina prava osnovna vrednost. Stoga u Mađarskoj, po mom mišljenju, legitimni politički činovi i dalje predstavljaju odgovarajuće oruđe protiv nedemokratskih režima, uprkos nepoštenim uslovima. Demokratska koalicija, najveća opoziciona stranka u Mađarskoj, nastoji da zameni vladu u trenutnom okviru i pobedi je na izborima. Cilj moje stranke je obnavljanje vladavine prava u Mađarskoj tako što će se izborima steći poverenje većine građana, čak i ako vlada trenutno sužava taj demokratski okvir.

EWB: Mnogi građani Srbije imali su velika očekivanja od EU kada je reč o pomoći u očuvanju demokratije, vladavine prava i slobode medija u svojoj zemlji tokom prethodnih godina – mnogi od njih su razočarani. Da li je nerealno očekivati veće angažovanje od institucija EU?

AAK: Moja svrha, kao člana Evropskog parlamenta, je da podržavam i podstičem procese koji imaju za cilj očuvanje evropskih vrednosti i unutar Unije i u zemljama kandidatima za pristupanje. Stoga podržavam inicijativu koja bi osigurala da uplata sredstava iz fondova EU bude povezana sa vladavinom prava.

EWB: Koje će biti vaše buduće aktivnosti kada je u pitanju razvoj događaja u Srbiji?

AAK: Potpuno sam posvećen pregovorima o pristupanju Srbije, zato ću pažljivo pratiti kako se razvija situacija u njoj. Jasno ću ukazati ukoliko Srbija bude želela da odstupi od vladavine prava, pošto Vlada Srbije mora da shvati da svaka nedemokratska mera može da dovede u opasnost evropsku budućnost Srbije.

Povezani članci

Organizacije civilnog društva pozivaju Vladu da pokrene dijalog o stanju demokratije

EWB

“Žan Mone” i tri palme na otoku sreće

N. T. Štiplija

Preduzetnici u području tehnologije promenili su način na koji komuniciramo

Marija Gabriel