fbpx
European Western Balkans
Intervjui Izdvojeno

[EWB Intervju] Fungo: KFOR ključan da Kosovo bude stabilno, multietnično i mirno

Đovani Fungo; Foto: KFOR
Đovani Fungo; Foto: KFOR

General-major Đovani Fungo završio je master studije strategijskih nauka i drugi stepen mastera institucionalnih komunikacija. Od 1. septembra 2016. godine Fungo je komandant KFOR-a.

European Western Balkans: KFOR nastoji da doprinese sigurnom i bezbednom okruženju. Kako ocenjujete trenutno stanje bezbednosti na Kosovu?

Đovani Fungo: Od 1999. godine, KFOR deluje sa ciljem da pruži bezbednost svim ljudima na Kosovu. U skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, mi smo osigurali slobodu kretanja i sigurno i bezbedno okruženje.  Broj međuetničkih incidenta je značajno opao i stanje bezbednosti je bitno poboljšano, uključujući i u sredinama gde srpsko stanovništvo čini većinu. Kosovski Srbi i pripadnici drugih manjina su integrisani u lokalne bezbednosne institucije.  Danas, osim pravoslavnog manastira Dečani, koji i dalje nadziru vojnici KFORa, verski objekti Srpske pravoslavne crkve, za koje se smatralo da im preti rizik, su pod zaštitom Kosovske policije. KFOR ostaje budan i, u okviru svojih mogućnosti i sposobnosti, sarađuje sa bezbednosnim institucijama na Kosovu i međunarodnom zajednicom, kako bi obezbedio da Kosovo raspolaže pravim sredstvima da se suoči sa svakim bezbednosnim izazovom.

Uopšteno govoreći, uloga KFORa bila je i ostaje krucijalna kako bi se pomoglo Kosovu da postane stabilno, multietnično i mirno.

EWB: Generalni sekretar gospodin Jens Stoltenberg je rekao da NATO podržava transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova ali samo u sklopu važećeg mandata. Šta ovo znači? Da li je možemo očekivati potpunu transformaciju dok je NATO prisutan na Kosovu?

ĐF: NATO podržava razvoj Bezbednosnih snaga Kosova u sklopu njihovog trenutnog mandata. Mi ćemo nastaviti da potpomažemo razvoj Bezbednosnih snaga Kosova  – kao profesionalnih i multietničkih snaga – u sklopu njihovog trenutnog mandata. Ukoliko mandat KBS-a evoluira, Severno atlantski savet će morati da preispita nivo posvećenosti NATO ovim snagama, posebno u pogledu izgradnje kapaciteta.

EWB: NATO snažno podržava dijalog Beograda i Prištine. Na koji način KFOR podržava ovaj dijalog?

ĐF: NATO podržava tekući dijalog između Prištine i Beograda uz posredstvo Evropske Unije. KFOR doprinose tako što sprovodi mandat koji mu je dodeljen od strane UN-a, a to je da održi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu. KFOR izvodi svoje aktivnosti u tesnoj saradnji i koordinaciji sa Ujedinjenim Nacijama (UN), Evropskom unijom (EU) i drugim međunarodnim akterima kako bi podržali razvoj stabilnog, demokratskog, multietničkog i mirnog Kosova.

Tako da sigurno okruženje na Kosovu i stabilnost čirom regiona su važni činioci za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine.

EWB: Kako ocenjujete saradnju KFORa sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije?

ĐF: KFOR ima dugogodišnju saradnju sa Vojskom Srbije (VS). Ovaj odnos je razvijan tokom poslednjih sedamnaest godina i može se oceniti kao visoko profesionalan i konstruktivan za obe strane.

Vojno-tehnički sporazum je potpisan od strane Međunarodnih bezbednosnih snaga (“KFOR”) i tadašnjih vlada Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije. Nakon potpisivanja ovog sporazuma, potpisano je još nekoliko podređenih dokumenata kako bi uspostavili privremene operativne procedure za saradnju, koordinaciju i dekonfliktizaciju između strana potpisnica duž Administrativne linije sa Kosovom. Danas se saradnja između KFORa i Vojske Srbije sastoji od širokog dijapazona aktivnosti kao što su sastanci, jednovremene aktivnosti na administrativnoj liniji, koje uključuju patrole, vežbe sanitetske evakuacije i druga dešavanja koja idu u prilog boljem razumevanju, efikasnijoj komunikaciji i operativnoj efikasnosti vojnih operacija. U tom okviru, održavam redovne sastanke i plodnu razmenu mišljenja sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije.

Slogan KFOR XXI glasi “poverenje i posvećenost”: u ovom smislu, mogu reći da su KFOR i Vojska Srbije vremenom razvili međusobno poverenje i uvek su posvećeni očuvanju sigurnog i bezbednog okruženja duž Administrativne linije.

EWB: Albanija i Hrvatska su poslali pismo gospodinu generalnom sekretaru, u kome izražavaju zabrinust za bezbednost Kosova. Da li je ova zabrinutost opravdana? Šta Vi mislite o ovome?

Situacija na Kosovu je stabilna, uprkos nekim nedavnim tenzijama koje smo videli. Naša misija KFOR ostaje potpuno posvećena u svojoj podršci mirnom, stabilnom i multietničkom Kosovu, a u skladu sa mandatom koji proizilazi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija. Zajedno sa EULEKSom i Policijom Kosova, nastavićemo da pomažemo sprovođenju sporazuma postignutih između Beograda i Prištine i manastir Dečani ostaje pod neposrednom zaštitom KFORa. Spremni smo da odgovorimo na svaku pretnju po očuvanje sigurnog i mirnog okruženja koja bi mogla da se javi.

Povezani članci

Lajčak: Nema rokova za sporazum Srbije i Kosova

EWB SCREENING

Evropska komisija predstavila novu metodologiju proširenja

EWB

Novi i stari problemi novog Poverenika

Ana Toskić