fbpx
European Western Balkans
Intervjui Izdvojeno

[EWB intervju] Kirčeva: Regionalna saradnja važna za proces evropskih integracija

Elena Kirčeva; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

European Western Balkans je razgovarao sa dr Elenom Kirčevom, članicom odbora i generalnom sekretarkom Bečkog ekonomskog foruma koji se održava 21. i 22. maja u Beogradu, o važnosti regionalne saradnje i ključnim ekonomskim projektima u regionu.

European Western Balkans: Zbog čega je važno to što se ovogodišnji Bečki ekonomski forum održava u Beogradu? Koja je uloga Srbije u regionu u pogledu procesa EU integracija i ekonomske saradnje?

Elena Kirčeva: Dozvolite mi da, u ime celog odbora Bečkog ekonomskog foruma (VEF), kažem da se osećamo privilegovano što smo u Beogradu, zajedno sa mnogim članovima odbora Bečkog ekonomskog foruma iz različitih država Evrope i sveta, što aktivno diskutujemo sa više od 200 registrovanih učesnika iz 22 zemalja na temu odgovornosti regionalnog povezivanja. Govorićemo o potrebi da se pojača regionalna saradnja na evropskom putu, i da se ispitaju mogućnosti za regionalne investicije, posebno one koje se odnose na učestvovanje u dobrom ekonomskom razvoju Srbije.

Sama činjenica da je Bečki ekonomski forum – Beogradski susreti 2017 pod pokroviteljstvom Žan-Klod Junkera, predsednika Evropske komisije, ističe ulogu Srbije u pogledu procesa evropskih integracija i ekonomske saradnje u celom regionu. Veoma sam zahvalna Delegaciji Evropske unije u Beogradu na velikoj podršci u organizovanju našeg sastanaka.

Takođe sam veoma ponosna što organizujemo Bečki ekonomski forum – Beogradski susreti 2017 zajedno sa Savezom ekonomista Srbije i uz veliku podršku Privredne komore Srbije.

Učesnici na Bečkom ekonomskom forumu – Beograd 2017 će biti ličnosti iz širokog spektra poslovnog i javnog života iz kompanija, institucija i organizacija u Evropi i svetu, koji imaju odgovornost za našu zajedničku i bolju budućnost u celom regionu.

EWB: Uputićete Vaše pozdravne reči na jednom od događaja Foruma koji se naziva „Regionalna saradnja na evropskom putu“. Koliko je regionalna saradnja važna za proces evropskih integracija država Zapadnog Balkana?

EK: Regionalna saradnja je važan preduslov za proces evropskih integracija. Po mom mišljenju, efektivna podrška regionalnoj ekonomiji i politici celog Balkana kao mozaika, a ne samo kao podregiona Zapadnog Balkana – jedan je od glavnih izazova kako za nas – iz regiona, tako i za Evropu i Evropsku uniju.

Danas se udružujemo u najturbulentnijem vremenu ikada za region, ali i za Evropu i svet. U vremenu u kojem se vrednosti osporavaju, a sile koje razdvajaju stiču osnovu, i u kojem je kredibilitet svuda ugrožen.

Uverena sam da nam je, posebno u ovom trenutku, potrebno više solidarnosti i saradnje u čitavom regionu, više zajedničkih diskusija i susreta između ekonomije i politike, kao i gledanja ka budućnosti.

To je poseban cilj Bečkog ekonomskog foruma, da naglasi značaj regionalne ekonomske saradnje, što bi moglo da znači konsolidaciju celog regiona na zajedničkom evropskom putu, ali i da se insistira na pažnji i odgovornosti velikih regionalnih lidera.

Bečki ekonomski forum teži ka evropskoj sadašnjosti i evropskoj budućnosti regiona. Regionalna ekonomska saradnja je posmatrana od strane foruma kao eminentni deo stabilnosti i kao osnova za prosperitet celog regiona i cele ujedinjene Evrope, koja nam je potrebna!

Bečki ekonomski forum obezbeđuje platformu za postizanje ovog cilja kroz jačanje regionalne ekonomske saradnje, fokusirajući se više na konsolidaciju ekonomske zone regiona i na doprinos konsolidaciji cele Evrope na ovaj način.

Veliki primeri za to su i naši partneri za saradnju i oni koji nas podržavaju, koji su aktivni u regionu, posebno Canon CEE GmbH, Sopharma PLC, Parivodić Advokati – Lawyers i Oesterreichische Post AG.

EWB: Šta smatrate za ključne regionalne ekonomske projekte i zašto su oni važni?

EK: Izgradnja zajedničke saobraćajne i energetske infrastrukture na Balkanu ima, bez sumnje, visoki prioritet, a takođe je u fokusu interesa EU i “Junkerovog plana”.

To je jedina opcija da region da bude integrisan u okviru opsežne evropske infrastrukture, tako da će oblik pristupa zajedničkim evropskim granicama biti proširen i olakšan.

Ovo je mesto gde logistička i finansijska podrška EU i Evropskog fonda za strateške investicije (EFSI), koji je osnovan posebno zbog toga, postaje relevantna. Samo pogledajte region u celini: izgradnja, završetak i obnova energetskih i transportnih mreža u regionu, kao i povezivanje unutar regiona, jesu očigledna potreba.

Iz prethodno navedenih razloga, izgradnja i modernizacija infrastrukture je od ključnog značaja. Izgradnja transportnih i energetskih mreža je pokretačka snaga za razvoj svakog regiona i doprinosi stvaranju radnih mesta i ekonomskog rasta.

Istorijski gledano, vreme za intenzivniji razvoj ove evropske regije je došlo! Zadovoljna sam, jer sam i ja iz regiona, zbog jačeg interesa EU za države Zapadnog Balkana, koji bi trebalo da dovede do procesa neprekidnog razvoja. Da bi se ubrzao proces, važnu ulogu imaju države susedi, koje su već u EU, kao što su Slovenija, Hrvatska, Bugarska i Rumunija.

Srbija je ostvarila dobar napredak u svojim strateškim ciljevima ka EU članstvu i može da igra veoma uspešnu ulogu kao vodeća snaga u regionu.

EWB: U agendi Berlinskog procesa, regionalna povezanost je među prioritetima. Kako vidite razvoj ove oblasti? Da li je mogući brži razvoj? Koji su ključni elementi za postizanje toga?

EK: Moramo se brže razvijati. I možemo. Iz tog razloga, uloga i odgovornost regionalnih lidera je veoma važna.

Želela bih da citiram govor premijera i izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanku Bečkog ekonomskog foruma u Tirani 2015. godine: “Neka se, poput nekadašnje Nemačke i Francuske, ne osvrćemo na prošlost, već treba da gledamo ka budućnosti”. Uverena sam da bi lideri svih zemalja našeg regiona trebalo da budu svesni ovog izazova: da gledaju napred!

EWB: Šta su ključne prepreke za dalji ekonomski razvoj regiona? Da li je to vladavina prava, manjak finansijskih sredstava ili možda nešto drugo? 

EK: Kada se zalažem za pojačanu ulogu regionalne ekonomije i regionalne politike na Balkanu u njenoj evropskoj sadašnjosti i budućnosti, i kada govorim o velikim izazovima za region i za Evropu, ja radim to kroz prizmu mog dosadašnjeg iskustva u Bečkom ekonomskom forumu. Moje iskustvo u ekonomskom razvoju u regionu pojačava uverenje da je regionalna ekonomska saradnja i dalji ekonomski razvoj značajan deo stabilnost i prosperiteta u regionu, i treba ga jačati i posmatrati kao priortitetan.

Vladavina prava i finansijska sredstva su važni elementi za dobar ekonomski razvoj, ali ono što je posebno neophodno je poverenje! Poverenje je važan faktor za ekonomiju – to je osnova za dugoročnog kredibiliteta, za razvoj malih i velikih projekata, kao i za sprovođenje regionalnih infrastrukturnih projekata, koji su neophodni za region Balkana. Suština je – poverenje je važno za ekonomsku stabilnost celog regiona.

Svesna sam da danas, potragom za političkim rešenjima za različite regione koji su u krizi, kako u Evropi, tako i svetu, dominira ne samo način razmišljanja i jezik političara, već često i agenda različitih vlada i društava.

Ali po mom mišljenju, ekonomska saradnja koja se zasniva na obostranom interesu i koja zahteva uzajamno poverenje, je pravi put ka ekonomski ojačanom Balkanu. Moramo da imamo sposobnost da prihvatimo ovo i odlučnost da to sprovedemo. To će nam dati samopouzdanje da znamo da smo na pravom putu!

Uloga Srbije može biti veoma relevantna u ovu svrhu, a ja bih da iskoristim priliku da, u ime celog odbora Bečkog ekonomskog foruma, pozovem Srbiju da preuzme svoj prvobitni položaj i ponovo postane deo porodice Bečkog ekonomskog foruma! Srbija je jedan od osnivača Bečkog ekonomskog foruma i potrebna nam je!

Bečki ekonomski forum je uvek bio i ostaje privatno organizovana, ekonomski orijentisana, nevladina i nezavisna organizacija! Glavni cilj foruma je da bude platforma za izgradnju poverenja, za razmenu misli i za saradnju sa državnim institucijama i političkim krugovima! Platforma gde svetovi ekonomije i politike mogu da se spoje. Takođe i platforma gde se vizionari mogu sresti!

Dozvolite mi na kraju da vas obavestim da će 14. Bečki ekonomski forum – Beč Budući Dijalog 2017 pod sloganom “Ekonomija sreće politiku” biti održan 6. novembra 2017. godine u Novomatic forumu u Beču.

Povezani članci

Biber: Dok Srbija čuva regionalnu stabilnost, Zapad ne zanima šta radi kod kuće

EWB

Ujedinjeni nastup albanske nacionalne manjine na izborima: Značajan korak ka integraciji?

Nikola Cuckić

Kako ne pokvariti dobre mere?

Marko Obradović