fbpx
European Western Balkans
Intervjui Izdvojeno

[EWB intervju] Manco: Pregovori nisu cilj sami po sebi

Đuzepe Manco; Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Šta će biti ključne tačke predstojećeg Samita u Trstu, šta je budućnost Berlinskog procesa, i u kojoj meri se odvija ekonomska saradnja Italije i Srbije, za portal European Western Balkans govori ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco.

European Western Balkans: Šta će biti ključne tačke Samita u Trstu i šta očekujete da bude rezultat?

Đuzepe Manco: Pre svega, želeo bih da naglasim da sam izbor grada Trsta kao mesta gde će se održati predstojeći Samit Zapadnog Balkana predstavlja priznanje centralne uloge koju ovaj region ima za moju zemlju.

Dvanaestog jula u Trstu, Italija želi da pošalje jasnu poruku podrške saradnji između zemalja regiona sa ciljem njihovog pristupanja Evropskoj uniji. U Trstu ćemo to učiniti okupljanjem ne samo vladinih predstavnika, već i preduzetnika, omladine i predstavnika civilnog društva iz regiona i iz zemalja EU koji, kao i Italija, obraćaju pažnju na potrebe građana regiona. Regionalna ekonomska integracija, saobraćaj i energetske veze, saradnja omladine i unapređenje vladavine prava biće ključne teme agende Samita.

Sigurni smo da će u Trstu biti donete važne odluke kako bi se podstakla veća regionalna integracija, ne samo na političkom nivou, već i na ekonomskom, kako bi se odredili konkretni prioriteti zajednica u regionu, kao što je slučaj sa potpisivanjem dugo očekivanog Ugovora o transportnoj zajednici i osnivanjem Sekretarijata Privredne komore Zapadnog Balkana u Trstu, koji će doneti veći ekonomski rast i razvoj regionu.

EWB: Kako vidite budućnost Berlinskog procesa? Šta mislite o takozvanom “Berlin Plusu”?

ĐM: Budućnost Procesa je prilično jasna. Značajnim stvarima koje ćemo da postignemo u Trstu, uključujući dodatne finansije EU za određene regionalne infrastrukturne projekte, biće potrebna dalja implementacija sledeće godine i njihov napredak biće praćen od strane zemalja učesnica.

U vezi s tim, Proces Zapadnog Balkana je viđen kao osnovno sredstvo za podržavanje puta evropskih integracija Zapadnog Balkana, ali i za podsticanje veće regionalne integracije i razmene između uključenih država vezanih za specifične politike. Ključ je i uvek će biti kontinuirana uključenost EU i zemalja Zapadnog Balkana u obostranu korisnu saradnju unutar evropske porodice.

EWB: Uzimajući u obzir da je Italija jedan od ključnih ekonomskih partnera Srbije, koji su prioriteti Vašeg posla u Srbiji kao italijanskog ambasadora?

ĐM: S obzirom da je Italija rangirana kao prvi strani investitor u poslednjih 16 godina i drugi trgovinski partner Srbije sa iznosom od skoro 3.7 milijardi evra u trgovinskoj razmeni prošle godine, moram da priznam da je moj dnevni posao –  koji se sastoji u omogućavanju novih poslovnih prilika za italijanske kompanije u ovoj zemlji, ali i u daljem unapređenju bilateralne ekonomske saradnje, pun izazova ali i pozitivnih ishoda.

Italijanske investicije u Srbiji su vidljive i konkretne u oblastima automobilske industrije, bankarstva, osiguranja, poljoprivrede i industrije za proizvodnju odeće i obezbeđuju posao za više od 26.000 ljudi.

Među prioritetima italijanske ekonomske diplomatije postoji podrška za više od 600 italijanskih kompanija koje su prisutne ovde, kao i stabilna posvećenost novim prilikama za rast italijanskih kompanija koje su zainteresovane za investiranje i razvijanje njihovih aktivnosti. Mnoge od ovih prilika su povezane sa programima finansiranja koji su ponuđeni od strane programa finansiranja Evropske unije, koja je ubedljivo najveći donator, najveći investitor i najveći partner Srbije. Ambasada je skoro razvila kratki vodič za italijanske preduzetnike kako bi mogli da nađu i pristupe ovim ključnim programima.

EWB: Kako biste procenili trenutno stanje Srbije u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji?

ĐM: S obzirom da je Srbija otvorila 10 od 35 poglavlja, uključujući i ona osetljivija koja se odnose na sudstvo, osnovna prava i dijalog sa Prištinom, smatram da je put Srbije ka članstvu u EU do sada bio zadovoljavajući. Naravno, pregovori sa EU su proces, i po definiciji, procesu je potrebno vreme, ali je brzina procesa uglavnom u rukama Srbije i zavisi od vašeg kapaciteta da reformišete zemlju u skladu sa standardima EU.

Podjednako je važno naglasiti da pregovori nisu cilj sami po sebi koji Brisel nameće kao uslov za pristupanje EU, već su korisno i moćno sredstvo za reformu države iznutra u skladu sa interesima građana, koji su glavni korisnici. Očekujemo da se ovaj proces nastavi sa većom odlučnošću i učinkovitošću za dobrobit građana, sada kada je napravljena nova vlada. Srbija uvek može da se osloni na snažnu podršku Italije na putu ka EU.

EWB: Šta vidite kao ključne prepreke u ovom procesu? Da li je to dijalog Beograda i Prištine, vladavina prava ili nešto drugo?

ĐM: To nije pitanje prepreka jer pristupanje EU nije trka sa preprekama. Kao što sam pomenuo pre, ovaj proces je predviđen da puži jedinstvenu priliku reforme vašeg društva dostizanjem standarda najnaprednijih Zapadnih demokratija. Takođe, od velike je koristi za građane Srbije kada je vaša vlada snažno posvećena procesu evropskih integracija, kada radi na ključnim problemima kao što je učinkovitiji sistem vladavine prava ili bolji standardi u obrazovanju, životnoj sredini i poljoprivredi. Podjednako je važno za Beograd da nastavi politiku regionalne saradnje, počevši od obnovljenog dijaloga sa Prištinom. Građani Srbije će moći da uživaju u regionu koji je više integrisan i politički stabilniji, kroz koji mogu lakše da putuju i trguju.

EWB: Koliko je regionalna stabilnost važna za Italiju? Šta mislite o bilateralnim sporovima na Zapadnom Balkanu i kako Italija može da doprinese u njihovom rešavanju?

ĐM: Istorija Balkana nas uvek podseća da je stabilnost privilegija i da treba da bude očuvana jer nestabilnost susednih zemalja uskoro može postati naša. Stabilnost i saradnja u regionu su u isto vreme premisa i nezamenljiv cilj za svakoga ko želi da isprati ovaj deo Evrope ka održivom ekonomskom i socijalnom razvoju, imajući u vidu krajnji cilj integracije Balkana u EU.

Iz ove perspektive, Srbija je demonstrirala svoju sposobnost da igra ključnu ulogu u doprinosu odgovornosti i održanja mira i stabilnosti u regionu. Italija i drugi značajni međunarodni partneri Beograda izuzetno poštuju srpsku posvećenost stabilnosti na Balkanu i podstiču Srbiju da nastavi da bude posvećena. Italija takođe ima svoju ulogu u dijalogu u regionu kroz Trilateralnu inicijativu koju smo pokrenuli zajedno sa Srbijom i Albanijom u okviru Procesa Zapadnog Balkana, kojim predsedavamo ove godine.

Povezani članci

[VIDEO] Dragojlović: Zastoj u otvaranju pregovaračkih poglavlja

EWB

[BSF] Palmer: Budućnost regiona u EU i NATO, izazovi zajednički

EWB

Miščević, Dragojlović: Važno učešće civilnog društva u procesu pristupanja Srbije EU

Marina Zec