fbpx
European Western Balkans
Intervjui Izdvojeno

[EWB Intervju] Mekalister: Pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara pitanje za zabrinutost

Dejvid Mekalister; Foto: Evropska unija

Pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara ostaju pitanje za zabrinutost. Evropski parlament je bio jasan o potrebi stvaranja okruženja koje je naklonjeno medijima u svih šest država Zapabnog Balkana.

European Western Balkans je razgovarao sa Dejvidom Mekalisterom, nemačkim poslanikom u Evropskom parlamentu, predsednikom Odbora za spoljne poslove i izvestiocem za Srbiju jedine institucije Evropske unije čiji su članovi izabrani na neposrednim izborima. Govorio je o samitu premijera država Zapadnog Balkana u Sarajevu, svom radu u Evropskom parlamentu, rušenju objekata u Savamali, slobodi medija i skorašnjoj poseti Federike Mogerini zemljama Zapadnog Balkana.

European Western Balkans: Šta mislite o samitu šest premijera Zapadnog Balkana u Sarajevu? Smatrate li da tenzije među balkanskim zemljama mogu biti umanjene nakon održanog samita?

Dejvid Mekalister: Premijeri su naglasili svoju posvećenost perspektivi integracije u EU i istakli da je iskrena privrženost procesu pomirenja suštinska za stabilnost njihovog zajedničkog regiona. Konstantne razmene mišljenja među liderima ovih šest zemalja su važne za rešavanje bilateralnih pitanja. Ovo je bio koristan simbol koji nam je bio potreban u ovom trenutku.

EWB: Da li činjenica da ste postali predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) može uticati na vaš rad kao izvestioca za Srbiju? Da li ćete pratiti dešavanja u Srbiji sa istom preciznošću?

DM: To što sam postao predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) nema negativan uticaj na moj rad kao izvestioca za Srbiju. Važi i obratno. Znanje koje sam stekao kao izvestilac za Srbiju imalo je pozitivan uticaj na moj rad kao novog predsednika AFET-a.

EWB: Slučaj Savamale se konačno našao u nacrtu Rezolucije Evropskog parlamenta o Izveštaju o Srbiji. Koliko smatrate bitnim ovaj slučaj za Srbiju i njen evropski put?

DM: Evropska Unija je oduvek bila jasna da je vladavina prava u srcu procesa pristupanja Srbije. Implementacija akcionih planova za poglavlja 23 i 24 ostaju ključna. U ovom kontekstu, poslanici u Evropskom parlamentu su uzeli u obzir kontroverzna dešavanja u beogradskoj četvrti Savamala i ohrabrili srpske vlasti da ovaj slučaj što pre razreše.

EWB: Organizacije civilnog drušva iz Srbije su zabrinute zbog slobode medija i ljudskih prava u zemlju, uprkos činjenici da Srbija ostvaruje napredak u pristupnim pregovorima. Koje je vaše mišljenje po ovom pitanju?

DM: Sloboda medija je sastavni deo demokratije. Posmatrači u Beogradu i Briselu sa kojima razgovaram su zabrinuti zbog pogoršanja uslova za potpuno slobodno praktikovanje slobode izražavanja u Srbiji. Pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara ostaju pitanje za zabrinutost. Evropski parlament je bio jasan o potrebi stvaranja okruženja koje je naklonjeno medijima u svih šest država Zapabnog Balkana.

EWB: Smatrate li da je poseta visoke predstavnice/potpredsednice Evropske komisije Federike Mogerini Balkanu imala uticaj na trenutnu političku situaciju u regionu? Kako biste ocenili ovu posetu?

DM: Zemlje Zapadnog Balkana se suočavaju sa teškim političkim izazovima. Njenom posetom, visoka predstavnica/potpredsednica Mogerini je podvukla snažnu podršku Evropske unije regionu. Ostanak na evropskom putu znači stabilnost i bezbednost za Zapadni Balkan. Federika Mogerini je pronašla prave reči u njenom obraćanju studentima u Skoplju: „Govorim vam – Budite nestrpljivi! i pitajte ono što želite i pokušajte da radite ono što želite. Ne govorim vam da čekate bolja vremena; govorim vam da se uključite, ostanete pozitivni, pozitivni i dosledni i da ne dozvolite da se frustracija pretvori u cinizam, nasilje ili podele“. Ne bih imao da dodam ništa više.

Povezani članci

[VIDEO] Lopandić: Vrata EU su nam malo odškrinuta, ali rokovi su realni

EWB

[VIDEO] Miščević: Broj otvorenih poglavlja zavisiće od izveštaja EK

EWB

Rajntke: Uspešan i miran Europrajd daće pozitivan impuls procesu evropskih integracija Srbije

Sofija Popović