Fabrici: 15 miliona evra za nabavku opreme, 78 miliona za ekonomski oporavak

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici objavio je danas na tviteru da će paket EU za pomoć Srbiji u borbi protiv COVID-19 iznositi 15 miliona evra za neposrednu kupovinu i transport medicinske opreme, a 78 miliona evra za ekonomski oporavak.

“EU će uvek biti uz Srbiju kada je potrebno”, napisao je Fabrici.

Ranije u toku dana je Vlada potvrdila da je EU odobrila prenamenu oko 94 miliona evra iz pretpristupnih fondova za borbu protiv koronavirusa.

U pismu koje je Vladi uputio komesar za proširenje Oliver Varhelji naglašeno je da će 15 miliona evra za hitne potrebe biti odobreno iz tekućih programa i ugovora sa UNDP i UNOPS-om. Takođe, sagledana je i mogućnost za korišćenje dodatnih gotovo 21 milion evra iz programa za podršku evropskim integracijama.

Komesar je u pismu ukazao i na mogućnost dodatne podrške u saglasnosti sa Vladom Srbije tako što bi se sredstva opredeljena za realizaciju projekata, čije sprovođenje još nije otpočelo, preusmerila za potrebe podrške zdravstvenom sistemu i prevazilaženju socioekonomskih posledica u iznosu od 57,6 miliona evra.

Komesar Varhelji objavio je danas da je pisao premijerima država Zapadnog Balkana i da je EU predvidela 38 miliona evra neposredne podrške zdravstvenom sektoru, kao i da je predviđeno preko 373 miliona evra prenamene sredstava za socio-ekonomski oporavak.