fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: 2020. nije izgubljena godina, ali je moglo da se uradi mnogo više

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Uprkos tome što Srbija u proteklih 12 meseci nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje, ne možemo reći da je ovo bila izgubljena godina jer je bilo pomaka, pre svega u ekonomiji, ali ako vidimo neke druge reforme kao na primer u vladavini prava, malo toga se desilo, izjavio je za N1 šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, prenosi FoNet.

Ne možemo da gledamo na 2020. kao na izgubljenu godinu, ali je definitivno moglo da bude urađeno mnogo više, rekao je Fabrici i podsetio da je oktobarski izveštaj Evropske komisije prilično jasan po pitanju sagledavanja situacije i preporuka za budućnost.

Govoreći o najavljenom dijalogu vlasti i opozicije, uz posredovanje Evropskog parlamenta, Fabrici je istakao da oni mogu samo da pomognu, ali ne i da nameću mišljenja različitim stranama.

“Evropski parlament podržava dijalog i spreman je da to i dalje radi, a mislim da je rano reći da će on propasti. Naprotiv, na dijalog moramo da gledamo kao na šansu gde svako treba nekako da doprinese i učinićemo sve kako bi bio pozitivan, ali to ne zavisi od Evropske unije”, kazao je Fabrici.

Komentarišući napade poslanika Skupštine Srbije na novinare da su izdajnici i strani plaćenici, Fabrici je istakao da novinari treba da rade profesionalno i da moraju da budu zaštićeni, dodavši da je jedna od glavnih preporuka koje EU daje srpskim vlastima da poštuju slobodu medija i da obezbede bolje uslove za novinare.

Opozicionim strankama u Srbiji Fabrici je poručio da su izbori srce demokratije i da to nije nešto što treba da uspostavi Evropska unija, ali je naglasio da izborni uslovi treba da se poprave i da je Brisel u godišnjem izveštaju jasno ukazao na nedostatke tog procesa.

“Uvek smo savetovali da se poprave uslovi i da izbori budu slobodni i fer i dat je dugačak spisak preporuka kako bi se to ostvarilo, ali ja ne mogu ništa osim da ohrabrim da se učestvuje u izborima, uz popravljanje izbornih uslova”, rekao je Fabrici.

Na pitanje kako se u Briselu ocenjuje usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije, Fabrici je rekao da postoji napredak i precizirao da se u poslednjem pregledu navodi da se Srbija u ovoj godini uskladila skoro 60 odsto sa pozicijama EU, ali da ima još dosta prostora da se to popravi.

Šef Delegacije EU je istakao i da se sada radi na obazbeđivanju vakcina protiv COVID-19, s cijem da se deo vakcina koje je EU naručila besplatno ustupi državama na Zapadnom Balkanu.

“Od početka smo bili zajedno u ovome, niko nema čarobni štapić i mislim da ćemo i u dobrom delu 2021. raditi zajedno i da ćemo uraditi sve kako bi ono što bude dostupno u Uniji bilo dostupno i u Srbiji”, kazao je Fabrici.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Fabrici ukazuje da je najvažnije da je on obnovljen posle jednoipogodišnjeg zastoja, a cilj je da se dve strane puste da razgovaraju.

“Idemo u dobrom pravcu. Bez ikakve iluzije, razgovori će biti teški i u 2021, ali stvar se razvija onako kako smo se nadali, pri čemu smo mi samo posrednici i nemamo nikakva pripremljena rešenja, rekao je Fabrici.

Povezani članci

Evropski parlament šalje šestočlanu misiju koja će posmatrati izbore u Srbiji

EWB

Dol: Neophodno je da se učini više napora u oblasti vladavine prava

EWB

Han: SAD podržava Evropsku uniju na Zapadnom Balkanu

EWB