fbpx
European Western Balkans
Evropa

Fabrici: Brisel sa pažnjom i zabrinutošću prati dešavanja u Beogradu

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BEOGRAD – Brisel sa velikom pažnjom i zabrinutošću prati ono što se dešava poslednjih dana u Beogradu, rekao je Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, u emisiji Pravi ugao.

„To je skup koji je počeo kao mirno, kao skup običnih ljudi. Posle toga usledili su nasilje, napadi na policiju, policija koja tuče ljude. To je ono što nas brine. Pravo ljudi da mirno protestuju treba garantovati, sve ostalo treba osuditi“, rekao je Fabrici.

On je napomenuo da upad u skupštinu, napad na policijska vozila nisu prihvatljivi, a da bi napadima na neoružane civile trebalo vlasti da se pozabave.

„Ono što nije prihvatljivo je da se protest pretvori u nasilni čin i da se generiše nasilje. Da se polarizacija povećava, ono što je potrebno je da se deeskalira i smanji naboj i da se pokuša sa dijalogom“, kazao je Sem Fabrici, dodajući da je u Srbiji dijalog ne samo moguć, već i neophodan.

Na pitanje kako vidi činjenicu da Srbija prvi put nije otvorila nijedno poglavlje od kada pregovara, Fabrici je rekao da je to bila kolektivna odluka zemalja članica koje su smatrale da nije bilo dovoljno napretka, što ne znači da pregovori dalje ne bi trebalo da se nastave.

„Odluka da se otvore poglavlja se zasniva na jednoglasnoj odluci, tako da 27 članica moraju da odluče zajedno da se otvori novo poglavlje. Uvek je teško postići jednoglasnu odluku sa svim članicama. U proteklih nekoliko nedelja bilo je pitanja da li je Srbija postigla dovoljno napretka u reformama za koje se sama obavezala da će ispuniti prema EU“, rekao je Fabrici.

Prema njegovim rečima nije u redu govoriti koja od članica nije bila za otvaranje poglavlja sa Srbijom jer je kolektivna odluka – nije bilo dovoljno napretka, ne da ga nije bilo uopšte.

On je istakao da Evropska unija formira sopstvenu procenu o stanji vladavine prava na osnovu sopstvenih podataka i analize.

„To je način na koji EU funkcioniše, dakle imamo sopstvene procene koje se zasnivaju na našim analizama u kontaktu sa sprskim vlastima, civilnim društvom i međunarodnom zajednicom. Komisija predstavlja analizu činjeničnog stanja, a države članice odlučuju. To je proces pregovora“, rekao je Fabrici ohrabrujući Srbiju da završi sa reformama u oblastima sudstva, medija i borbi protiv kriminala i korupcije.

Kada je u pitanju nastavak dijaloga Beograda i Prištine Fabrici smatra da trenutno postoji volja sa svih strana da se dijalog nastavi.

„Trebalo bi da se dijalog ponovo pokrene. Nadamo se da će u sastanak u Briselu u nedelju dovesti za sto“, rekao je Fabrici.

On je zaključio bi trebalo da se po pitanju dijaloga bude optimističan, ali i realističan, jer dijalog ne može napraviti EU, to moraju da urade Beograd i Priština.

Povezani članci

Evropski poslanici: Zemlje sa neprijateljskim geopolitičkim ambicijama koriste COVID-19 u EU

EWB

Članice EU produbljuju saradnju u oblasti odbrane

EWB

Tusk: San o zajedničkoj odbrani postaje realnost

EWB