fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Brzina pristupanja EU najviše zavisi od Srbije

Sem Fabrici, Jadranka Joksimović, Branislav Nedimović; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

BEOGRAD – Gostujući u emisiji “Novi dan” na televiziji N1, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici govorio je o jučerašnjem otvaranju dva nova pregovaračka poglavlja i procesu pristupanja ove zemlje EU.

Put Srbije ka EU zavisi najviše od Srbije, podvukao je Fabrici. On je naglasio da što više reformi bude sprovedeno, i što one budu kvalitetnije, to će proces otvaranja poglavlja ići brže.

Otvaranje dva nova poglavlja ocenio je kao “pozitivan signal”. Prema njemu, to pokazuje napredak, koji je prepoznat sa obe strane.

Poruka je da je napredak prepoznat u okviru ova dva poglavlja i da se proces nastavlja, istakao je Fabrici.

Govoreći o medijskim slobodama, šef delegacije EU istakao je da se proces reformi pažljivo prati i da nije do kraja sproveden, iako je Vlada, osnivanjem radne grupe za novu medijsku strategiju, pokazala da je shvatila da je to oblast kojom se mora baviti.

Što se tiče kosovskih carina, Fabrici je podsetio da se EU založila za njihovo ukidanje, ali je takođe izrazio uverenje da je na Beogradu i Prištini da stignu do dogovora. Sav pritisak ne bi trebalo da dolazi od EU, zaključio je on.

Povezani članci

Lopandić: Razvoj srpskog naroda duboko povezan sa evropskom idejom

EWB

Pored ispunjavanja merila Srbija i dalje na crvenom spisku zabrane putovanja u EU

EWB

Joksimović i Fabrici: Reforme otvaraju vrata EU

EWB