fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Budžet za 2019. usvojen bez prostora za učešće opozicije

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici napisao je juče na Tviteru da proces usvajanja Zakona o budžetu za 2019. ne predstavlja poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu.

“U izveštaju Evropske komisije za 2018: Potrebno poboljšati inkluzivnost, kvalitet izrade zakona i efikasan nadzor nad izvršnom vlašću i unaprediti međustranački dijalog. Budžet za 2019, usvojen u limitiranoj debati i bez prostora za učešće opozicije, ne deluje kao poboljšanje”, napisao je Fabrici.

Podsetimo, 2018. godine poslanici vladajuće koalicije podneli su 400 amandmana na prvih nekoliko članova Zakona o budžetu, i potrošili svih 10 sati predviđenih za raspravu obrazlažući ih, da bi zatim povukli više od dve trećine preostalih amandmana, ne dozvolivši nijednom poslaniku opozicije da se obrati.

Kako na svom sajtu navodi Otvoreni parlament, poslanici vladajuće većine su zloupotrebom parlamentarnih procedura još jednom onemogućili debatu o budžetskim planovima za sledeću godinu.

“Spajanjem rasprave o 62 tačke dnevnog reda poslanicima je umesto 5 sati diskusije u načelu po svakoj tački dnevnog reda, zapravo ostavljeno po 5 minuta. Dodatno, podnošenjem 550 amandmana na dva zakona koja su prethodila Zakonu o budžetu, vreme za raspravu u pojednostima je u potpunosti potrošeno, čime se potvrdila namera vlasti da suštinski ukine raspravu o budžetu Republike Srbije”, naveo je Otvoreni parlament.

Ova organizacija je takođe navela da poslanicima ponovo nije ostalo dovoljno vremena za pripremu, pošto je Vlada dostavila predlog Zakona o budžetu Narodnoj skupštini sa 23 dana zakašnjenja, a on je već sutradan uvršten na dnevni red sednice.

Povezani članci

Ditman i Mondoloni: Mladima najznačajnije mesto na Balkanu

EWB

Održan sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU

EWB

Izabrana nova Vlada Srbije

EWB