fbpx
European Western Balkans
Društvo

Fabrici: Dan Evrope prilika da se istakne važnost mira i trajnog pomirenja

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD –  Evropska unija prepoznala je evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, a naročito Srbije, izjavio je sinoć na prijemu povodom obeležavanja Dana Evrope, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ističući da je Srbija izabrana da postane deo evropske porodice, te da će EU pomoći na tom putu.

“Srbija nije sama, mi smo tu da pomognemo. Razumemo da je proces težak i bolan, ali kao što su to dokazali osnivači EU, moguće je”, rekao je Fabrici obraćajući se na prijemu povodom obleležavanja Dana Evrope i dodao da su promene uvek teške, ali moguće.

Poručio je da Dan Evrope predstavlja priliku da se istakne važnost mira i trajnog pomirenja.

Fabrici je podsetio na Šumanovu dekaraciju, koju je 9. maja 1950. godine pročitao tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Rober Šuman, nazivajući je jednostavnim, ali revolucionarnim konceptom, koji je Evropu nakon dva svetska rata pretvorio u ujedinjen i siguran kontinent.

On je istakao da su nada i mladost dve jako bitne reči u rečniku EU, a govor je završio obrativši se na srpskom: “Živela Evropa, živela Srbija”.

Svečanom prijemu prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Branko Ružić, Zoran Ðorđević i Goran Trivan, predstavnici Vojske Srbije, verskih zajednica, diplomatskog kora, između ostalih ambasadori SAD Kajl Skot i Velike Britanije Denis Kif, kao i predstavnici javnog života.

Vučić: Danas slavimo Evropu, koja je pre 70 godina svojim članicama osigurala mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na svečanom prijemu podsetio da je to važan dan za Srbiju, jer slavi i Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, te istakao da je srpski narod jedan od, proporcionalno svom broju, od pet najstradalnijih naroda u oba svetska rata.

“Naš današnji izbor, zašto slavimo Dan Evrope, jeste Evropa. Evropa koju ističemo sa možda manje ushićenja i entuzijazma, ali to ističemo s racionalnijim, odgovornijim i ozbiljnijim pristupom. Najznačajniji razlog za to jeste što je pre gotovo 70 godina stvorena zajednica koja je svojim članicama osigurala mir“, rekao je Vučić.

U okviru prijema, premijerka Srbije Ana Brnabić zajedno sa Fabricijem obišla je i izložbu koja ilustruje primere pomoći EU u Srbiji, kao i izložbu kreativnih i inovativnih radova 12 srednjoškolaca nagrađenih u okviru konkursa Dnevnik Evrope.

Nakon prijema, održan je koncert dečjeg hora ”Muzika nade” u pratnji muzičara Momčila Bajagića Bajage, Vasila Hadžimanova i drugih.

“Muzika nade” projekat je koji proteklih šest godina u Srbiji s uspehom sprovodi Music Art Project uz finansijsku pomoć EU, sa ciljem da muziku približi svakom detetu.

Do sada je u projektu učestvovalo 650 dece – učenika osnovnih i muzičkih škola kao i dece koja su se projektu pridružila preko centara za socijalnu pomoć – i više od 30 profesora koji su radili sa njima.

Povezani članci

Predstavljanje izveštaja o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24

EWB

Antonijević: Postoji spremnost organizacija i civilnog društva da se obnovi dijalog

EWB

Slobodan Cvejić podneo ostavku u REM-u

EWB