fbpx
European Western Balkans
Društvo

Fabrici: Danas i sutra još dva aviona sa medicinskom opremom

Avion sa medicinskom opremom; Foto: Tviter/ AmbassadorSemFabrizi

BEOGRAD – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da će u sredu i četvrtak (1.i 2. aprila) u Beograd stići dva aviona sa medicinskom opremom koju je Vlada Srbije nabavila na međunarodnom tržištu, prenosi Radio Slobobodna Evropa (RSE) . 

“EU finansira kargo letove. Prva dva leta su stigla, jedan u petak a drugi u nedelju. Imamo još dva leta koja se očekuju danas i sutra i Vlada Srbije je već uputila zahtev za finansiranjem novih 10 letova u aprilu”, rekao je Fabrici za televiziju Prva.

Podsećamo, Vlada Srbije juče je uputila zahtev da EU obezbedi dodatnu logističku podršku za još 10 letova aviona koji će prevoziti medicinske uređaje i opremu.

Kako je istakao Fabrici, Evropska unija je pokrenula inicijativu kojom poziva Vladu Srbije i vlade zemalja Zapadnog Balkana da budu deo zajedničkog mehanizma nabavki.

“Zajednička nabavka nam omogućava da imamo bolju cenu, jer umesto da se svi takmiče međusobno i da privatne kompanije kupuju opremu i preprodaju je, kroz zajedničku nabavku Evropska komisija vodi postupak i imperativ je da se postigne bolja cena i bolji kvalitet. Prva procedura nabavke je zaključena 27. marta. Komisija razmatra ponude i vrlo brzo ćemo objaviti i dodeliti prve ugovore”, rekao je Fabrici.

Kako prenosi RSE, upitan da prokomentariše tvrdnje Karla Bilta da je u Srbiji mnogo više pažnje posvećeno kineskoj pomoći, Fabrici je rekao da se treba koncentrisati na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle jučerašnjeg razgovora sa komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhelijem, koji je zahvalio EU na pomoći od 15 miliona evra za hitnu pomoć, 21 milion evra kao kratkoročnu pomoć i još 50 miliona na duži rok.

Povezani članci

Antonijević: Dinamičan sastanak sa Mekalisterom

EWB

Studenti o Evropskoj uniji

EWB

Transparentnost: U Srbiji nije moguće krivično gonjenje za visoku korupciju

EWB