fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Dogovori postignuti u dijalogu treba da se ispoštuju

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BEOGRAD – Šef Delegacije i ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici danas je u intervjuu za RTS komentarisao nedavno objavljeni non-pejper Evropske komisije o vladavini prava i medijima.

Fabrici je rekao da je procena stanja, koja se radi dvaput godišnje, u oblastima kao što su pitanja azila i saradnja između policija pokazala napredak.

Međutim, istakao je Fabrici, ustavne reforme u oblasti pravosuđa su blokirane.

On je izrazio nadu da će nova medijska strategija doneti novo okruženje kao i da će uslediti jača borba protiv korupcije. Na pitanje o blokadi RTS-a, Fabrici je rekao da je stanovište EU da sloboda protesta mora da se poštuje dok god je protest miran, ali i da novinari treba da budu u položaju da slobodno rade i da ne bi trebalo da budu pritisnuti ni sa jedne strane.

Komentarišući najave bojkota predstojećih izbora, Fabrici je podsetio da je u maju objavljen izveštaj o stanju demokratije u parlamentu i da je pružen niz preporuka kao što je smanjenje broja zakona po hitnom postupku, preveliki broj amandmana.

„Mislim da je u prethodnih nekoliko meseci bolja praksa uvedena u Skupštinu“, naveo je Fabrici i dodao da je pokrenut dijalog vlasti i opozicije i da su održane tri runde. Prema njegovim rečima, situacija je bolja nego što je bila, ali će biti još bolja ako se ispoštuju dogovori.

Fabrici je rekao da je potrebno jačati institucije kao što su REM i Agencija za borbu protiv korupcije. Takođe je naveo da bi pristup medijima tokom kampanje morao da bude pod jednakim uslovima za sve učesnike na izborima.

Šef Delegacije EU kaže da je dogovoreno ukupno 18 mera i da se nada da će one biti realizovane.

Prema mišljenju Fabricija, ekonomski rast u Srbiji može biti i veći, uz sve reforme koje predlaže EK i mogao bi da bude smanjen jaz koji postoji između Srbije i EU.

Na pitanje o izazovima pred Srbijom, Fabrici je ukazao da će izbori biti jedan test, ali je dodao i da dijalog sa Prištinom mora da se nastavi uskoro.

Za inicijativu „mali šengen“, Fabrici je rekao da EU podržava regionalnu saradnju i da je u tom pogledu donirala skoro 100 miliona evra kroz instrumente kao što su Cefta i Transportna zajednica.

„Što više akteri rade na četiri slobode, kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala, to će biti lakše regionu da se integriše u EU“, rekao je Fabrici i dodao da će sledeće godine biti održan samit EU – zapadni Balkan u Zagrebu.

Povezani članci

Srbija se pridružila EU u osudi nedemokratskih izbora i nasilja u Belorusiji

EWB

Centralizacija informacija, hapšenja i govor mržnje tokom vanrednog stanja našli svoje mesto u izveštaju EK

EWB

Đilas za Euractiv: Vučić je uništio demokratiju u Srbiji

EWB