fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Dve poruke za Srbiju, sve ste bliži EU

BEOGRAD – Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je Srbija sve bliža Evropskoj uniji i poručio da su ekonomske reforme i reforme u vladavini prava ključne za pristupanje Evropskoj uniji.

Fabrici je na konferenciji NALED-a kazao da ima dve poruke za Srbiju, jedna od njih je da je tema proširenja ponovo aktuelna, a druga je da se treba usredsrediti na ekonomske reforme i vladavinu prava.

On je podsetio da će 6. februara Evropska komisija izdati svoju strategiju za Zapadni Balkan, te da to govori o usmerenju ka proširenju EU.

“Srbija kao zemlja kandidat je učinila najveći napredak u pristupanju. Ohrabrio bih vas da iskoristite ovu jedinstvenu priliku i nastavite sa reformama koje se već odvijaju u Srbiji. Vidimo da postoji ekonomska reforma, ali je važno da se pored toga usredsredimo i na vladavinu prava”, rekao je on.

Podsetio je da se većina od 35 poglavlja tiče ekonomskih reformi poput javnih nabavki, intelektuelne svojine.

“Ima dosta posla u oblasti ekonomskih reformi. Mislim da se ovde odvija dobar napredak”, kazao je Fabrici i poručio Srbiji da se ne ”uljuljkuje” jer je, podseća, reforma stalan proces.

Srbija je, kaže, u poslednjih sedam godina utrostručila vrednost izvoza sa EU, navodeći da je 2009. godine on bio tri milijarde evra, da a je danas 8,5 milijardi evra, te da to govori da je Srbija sve bliža EU i njen sve veći partner.

Kada je reč o vladavini prava, Fabrici ukazuje da je nezavistan pravosudni sistem jako važan, a da je borba protiv korupcije ključna za poslovanje i dobar ambijent, kao što je, kaže, važna i sloboda govora i izražavanja.

Pored ekonomskih reformi i reformi u oblasti vladavine prava važan je i dijalog sa Prištinom.

“U svakom trenutku očekujemo da se dijalog intenzivira. Dakle, potrebno je više dijaloga”, rekao je šef Delegacije EU.

EU je izdvojila 200 miliona evra godišnje da pomogne Srbiji u procesu reformi, kaže Fabrici i dodaje da je zadovoljan tokom reformi koje se sprovode.

“Nadam se da će 2018. biti godina balkanskih zemalja i da ćemo svi imati napredak”, poručio je Fabrici.

Povezani članci

Vajgl: Politička kriza u Srbiji možda čak i gora nego što je bila u Severnoj Makedoniji

EWB

AP Vojvodina predstavljena na Evropskoj nedelji regiona

EWB

“Evropska perspektiva za Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju može da donese novu energiju procesu proširenja”

EWB