fbpx
European Western Balkans
Vesti

Fabrici: Efikasna javna uprava ključna je za napredak u oblasti vladavine prava i ekomonije

Sastanak o reformi javne uprave u Srbiji; Foto: Twitter/@FabriziSem

BEOGRAD – Efikasna javna uprava je ključna za napredak u oblasti vladavine prava i ekonomije, rekao je juče ambasador Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici na sastanku sa predstavnicima vlade čija je tema bila reforma javne uprave.

Ambasador je podsetio da Evropska unija podržava reformu javne uprave sa grantom od 80 miliona evra.

Nezavisni i profesionalni državni službenici i finansijska održivost reforme javne uprave su ključne oblasti u kojima se treba napraviti napredak, istakao je Fabrici. Pored toga ukazao je da je potrebno više javne komunikacije da bi se objasnio napredak reforme javne uprave, kao i očekivane koristi koji bi građani imali od te reforme.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je istakao da podrška Evropske unije mnogo znači Vladi u nastojanju da izgradi javnu upravu po meri svih građana, a istovremeno po ugledu na najmodernije evropske standarde i prakse.

Dijalog o politikama u okviru reforme javne uprave odvija se između institucija Republike Srbije koje su uključene u realizaciju Sektorskog reformskog ugovora i Delegacije Evropske unije.

Sektorski reformski ugovor predstavlja podršku budžetu Republike Srbije za sprovođenje reforme javne uprave. Njegova vrednost je 80 miliona evra, od čega je 70 miliona direktne budžetske podrške, a 10 miliona evra komplementarne podrške kroz četiri ugovora tehničke podrške.

Povezani članci

Fon der Lajen: Naša vrata su otvorena za Zapadni Balkan

Tanjug

Albanija počinje proces skrininga za pregovore

EWB

Viola fon Kramon u ponedeljak u Beogradu, sastaje se sa Vučićem

EWB