Politika

Fabrici: EU je odlučna u svom pravcu – proširenje je u fokusu

BEOGRAD – Strategija za Zapadni Balkan pruža verodostojnu pruža sliku proširenja. Reforma EU, ako do nje dođe, neće usporiti proces pridruživanja, smatra ambasador Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici.

Jedna od oblasti, za koju je Fabrici izrazio naročitu zabrinutost, je stanje pravosudnog sistema, prevashodno političkog uticaja koji se vrši na sudstvo i neophodnosti promene Ustava, o čemu je bilo reči i u samom Izveštaju.

„Evropska komisija u Izveštaju ohrabruje Srbiju na dodatne reforme i procenjuje pravac u kom se Srbija kreće. Ali, na kraju dana na Srbiji je da odluči u kom pravcu želi da se kreće“, kaže Fabrici.

„Građani Srbije mogu biti sigurni da EU insistira da koracima koji od Srbije čine zemlju sa više demokratije, više konkurentne ekonomije, zemlju u kojoj se ljudska prava poštuju“, smatra ambasador EU u Srbiji.

Govoreći o stanju medija u Srbiji, kao oblasti koju je takođe neophodno reformisati, Fabrici je za NIN istakao da je suštinsko pitanje bolje sredine za izražavanje medija, čemu treba da doprinese medijska strategija koju Vlada priprema, ali je neophodan i dijalog između Vlade i udruženja novinara.

Najnovije polemike o unutrašnjoj reformi EU, po Fabricijevom mišljenju, ne ugrožavaju perspektivu Srbije, ni drugih država Zapadnog Balkana  i da potencijalna reforma, ako do nje dođe, neće usporiti proces pridruživanja. “Pitanje nije ili proširenje ili reforme. EU periodično prolazi kroz neophodne reforme da bi uznapredovala način funkcionisanja, ali paralelno radi na proširenju“, kaže ambasador.

Povezani članci

Strategija podigla očekivanja svih, to je dobro i motivišuće

EWB

Špigel: Srbija otišla najdalje u ograničavanju pravne države za vreme pandemije

EWB

Godišnji izveštaji o državama Zapadnog Balkana tek posle evropskih izbora

EWB