Fabrici: EU ne žmuri na probleme na političkoj sceni Srbije

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BEOGRAD – Evropska unija ne zatvara oči pred situacijom na političkoj sceni u Srbiji, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici dodajući u prilog tome da Evropski parlament posreduje u međuparlamentarnom dijalogu od prošle godine pokušavajući da približi vlast i deo opozicije.

Fabrici je tako odgovorio na pitanje da li ima istine u tome da EU “žmuri” na pojedine stvari u Srbiji zbog Kosova i da zbog toga Aleksandar Vučić ima toliku podršku, kao što to tvrdi opozicija.

“Mi ne zatvaramo oči, Evropski parlament je aktivno angažovan u Srbiji od prošlog septembra u pokušajima da približi deo opozicije i vlast i posreduje u razgovorima”, kazao je Fabrici.

On je dodao da deo opozicije i dalje veruje da je bojkot najbolji način da se bori za demokratiju, na šta EU jasno kaže da to nije njihov predlog, ali je kazao i da ohrabruju vladu da uradi sve što je moguće da se obezbedi da izbori budu slobodni i fer, posebno kada je u pitanju sloboda medija.

Fabrici je na predstavljanju 12. Sive knjige NALED-a kazao da je evropska integracija Srbije realnost, što se vidi i kroz brojke i u tom smislu naveo da je za prva tri kvartala u Srbiji bilo 1,6 milijarde evra direktnih investicija iz EU, a da 68 odsto trgovinske razmene Srbija ima upravo sa EU.