fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Fabrici: EU održava razvoj preduzetništva u Srbiji

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

SJENICA – Šef Delegacije Evropske unije, ambasador Sem Fabrici obišao je danas u Sjenici preduzeće Masry Plus, koje je uz podršku EU dobilo opremu za proizvodnju šećera i unapredilo svoje poslovanje.

Tokom drugog dana boravka na odručju jugozapadne Srbije, ambasador Fabrici je rekao da je nezaposlenost problem koji pogađa kako Srbiju tako i zemlje Evropske unije, te zato EU u Srbiji podržava projekte koji podstiču predezetništvo, naročito među mladima i ženama.

„Mlade generacije treba da dobiju priliku da pokrenu i razviju svoja preduzeća, budu kreativni, kandiduju dobre poslovne ideje i iskoriste prilike koje se nude, dok je na vlastima da stvore okruženje koje je povoljno za poslovanje. Tako će mladi biti deo rešenja a ne deo problema“, rekao je šef Delegacije EU Sem Fabrici.

Ambasador Fabrici je takođe pozvao lokalne samouprave kao i preduzeća da aktivno učestvuju u realizaciji novog programa EU PRO koji je usmeren na privredni i društveni razvoj 99 lokalnih samouprava u Srbiji.

Trenutno je u toku javni poziv za preduzetnike i preduzetnice i mikro i mala preduzeća za koji je Evropska unija opredelila 4,5 miliona evra kako bi unapredili svoje poslovanje, ali i bili društveno odgovorni prema svojim zajednicama, saopštila je Delegacija EU u Beogradu.

Hazir Dacić, vlasnik preduzeća Masry Plus je rekao da je uz opremu koju je dobio od Evropske unije unapredio proizvodnju i uz 16 radnika zaposlio još četiri svoja sugrađana.

Tokom sastanka sa predsednikom opštine Sjenica Hazbom Mujovićem istaknuto je da je EU do sada u Sjenici podržala realizaciju više od 70 projekata u obasti infrastrukture, poljoprivrede, migracija i socijalne inkluzije. Ambasador Fabrici je naveo da je EU partner lokalnih samouprava u razvoju te da podržava Srbiju u procesu evropskih integracija.

Zahvaljujući se Evropskoj uniji na dosadašnjoj pomoći, Hazbo Mujović, predsednik opštine Sjenica je naveo da će opština nastaviti da priprema nove projekte i efikasno ih sprovodi.

Fabrici je juče u Novom Pazaru otvorio Festival evropskog filma koji je ove godine u znaku kulturne baštine. Kako je Evropska unija proglasila 2018. za Evropsku godinu kulturnog nasleđa, moto festivala je „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost”.

„Ključna poruka Festivala, kao i Evropske unije je različitost i očuvanje i poštovanje te različitosti u kojoj smo ujedinjeni u Evropskoj uniji“, rekao je ambasador EU, Sem Fabrici na otvaranju ističući da je upravo Novi Pazar grad bogat kulturom i različitostima.

Nakon otvaranja prikazan je italijanski film Leopardi, a pored Beograda i Novog Pazara, festival se održava u još 11 gradova u Srbiji.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Povezani članci

Otvaranje poglavlja 6 – Pravna sigurnost za srpske kompanije

Vuk Velebit

Manje kašnjenje u naplati potraživanja bitno unapređuje položaj malih i srednjih preduzeća

EWB

Evropska privreda za proširenje EU na Zapadni Balkan

EWB