fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: EU ostaje na strani Srbije u postizanju njenog cilja

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici predao je danas premijerki Srbije Ani Brnabić ižveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja i poručio da će EU ostati na strani Srbije u postizanju njenog cilja, što je u interesu obeju strnana.

Fabrici je izveštaj predao na početku sastanka koji se održao u Vladi Srbije, kojem je prisustvovala i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Fabrici je u obraćanju novinarima kazao da su glavni ciljevi godišnjeg izveštaja procena postignutih rezultata u napretku u procesu pristupanja, gde je postignut napredak, kao i gde treba postići napredak, dok je drugi cilj to da Izveštaj predstavlja podsticaj za još temeljnije reforme.

“Nadamo se da će Srbija iskoristiti ovu jedinstvenu priliku koju Strategija za Zapadni Balkan pruža”, kazao je Fabrici i dodao da podstiče premijerku i celu vladu da ostanu posvećeni i ambiciozni kako bi unapredili reformsku agendu.

“Ova i sledeća godina će biti krucijalne ukoliko vaša zemlja želi da ispuni svoj cilj pristupanja EU”, istakao je Fabrici.

Važno je da vlada stavi reforme u centar svog posla, kazao je Fabrici i dodao da bez odlaganja treba što pre realizovati reforme.

Govoreći o Izveštaju, Fabrici je kazao da je konstatovano da je vlada posvećena evropskom putu Srbije, te da je određeni napredak napravljen u unapređenju pravosuđa, ali i da je politički uticaj na pravosuđe pitanje koje još nije rešeno.

“Određeni napredak je postignut u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i u Izveštaju se preporučuje da postoji stalna evidencija istraga optužnica i pravosudnih presuda koje se realizuju”, rekao je šef Delegacije EU i istakao da kada je reč o slobodi izražavanja nije zabeležen nikakav napredak.

“Srbija mora da uloži napore da se postojeći sporazumi sprovode kako bi došlo do pune normalizacije odnosa sa Prištinom, koji će se pretočiti u pravno-obavezujući sporazum”, kazao je Fabrici.

Naveo je da je u ekonomkim kriterijumima konstatovan dobar napredak, posebno u oblasti fiskalne politike, gde je Srbija zabeležila i budžetski suficit.

Dodao je da rast BDP pozitivan događa, kao i porast izvoza, te stranih investicija, a zabeleženo je i poboljšanje u poslovnoj klimi.

“Izveštaj podstiče dalje napore u reformi poreske uprave, javne uprave, državnih preduzeća i unapređenje u oblasti davanju državne pomoći i na suzbijanju sive ekonomije”, kazao je Fabrici i naglasio da je Srbija postigla važne rezultate u ekonomskom domenu.

“EU je trgovinski partner broj jedan Srbije i prvi donator. Srbija i EU su svakim danom sve bliži, te ja podstičem i ohrabrujem Srbiju da sprovede svoj put ka EU, ne zato što je to nešto što zahteva EU, nego zato što je to u interesu same zemlje i njenih građana”, zaključio je Fabrici.

Povezani članci

Srbija i region: Ko je najusklađeniji sa politikama EU, a ko najbrže napreduje?

EWB

Vučić i Tači: Puna primena sporazuma o pravosuđu

EWB

Izveštaj EK: Broj rešenih slučajeva visoke korupcije u Srbiji manji nego u prethodne dve godine

EWB