fbpx
European Western Balkans
Društvo

Fabrici: EU podržava napore Srbije u oblasti pravosuđa

Sem Fabrici; Foto © The University of Adelaide

BEOGRAD – Šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici je učestvovao je na otvaranju Godišnjeg savetovanja sudija Srbije u Vrnjačkoj Banji. Skup je otvorila ministarka pravde Srbije Nela Kuburović koja je kazala da su ustavne reforme jedna od najvažnijih reformi koje Srbiju očekuju u narednom periodu jer imaju za cilj uspostavljanje i jačanje nezavisnosti pravosudja u skladu sa evropskim standardima, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Ona je  najavila da će Ministarstvo pravde Srbije uskoro oglasiti javni konkurs za prijem 160 sudijskih pripravnika koji bi trebalo da počnu da rade do kraja 2017 i dodala da je Ministarstvo pravde u cilju ubrzanja sudskih postupaka i njihovog poboljšanja otpočelo relaizaciju projekta “Elektronska razmena podataka izmedju pravosudnih i drugih državnih organa”.

Ambasador EU Sem Fabrici je naglasio važnost nezavisnog, efikasnog i kvalitetnog pravosuđa u procesu pristupanja Srbije EU i rekao da “EU podržava napore Srbije u oblasti pravosuđa”.

Naveo je konkretne akcije koje se sprovode kroz IPA instrumente: “obnova sudskih zgrada i zatvora; nabavka opreme za efikasnije rešavanje predmeta i tehnička pomoć zahvaljujući kojoj je broj zaostalih predmeta značajno smanjen”.

Ambasador Fabrici je naveo i projekat „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“koji finansira EU, zahvaljujući kojem je broj predmeta izvršenja smanjen za preko 800.000.

On je podsetio da su EU i njene države članice najveći ekonomski partneri Srbije. “Finansijska pomoć koju Srbija dobija od evropskih institucija iznosi oko 200 miliona evra godišnje. Od toga se značajan deo izdvaja za pravosuđe – u naredne dve godine će u ovaj sektor biti uloženo preko 30 miliona evra” najavio je Fabrici i naglasio da je posvećenost EU Srbiji “snažna i nedvosmilena”

Povezani članci

Proširenje ostaje visoko na agendi EU i tokom predsedavanja Mađarske

EWB

[BSF] Beogradski bezbednosni forum 2018 počinje danas

EWB

Na plenarnoj sednici NKEU pozivi da se otvore klasteri, rasprava o političkim kriterijumima

EWB