fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Hitna finansijska podrška EU Srbiji za nabavku vakcina

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar tokom sastanka sa Semom Fabricijem; Foto: Ministarstvo za evropske integracije

BEOGRAD – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar složili su se juče o daljim hitnim merama koje treba preduzeti u borbi protiv pandemije, za koje će EU pružiti direktnu hitnu finansijsku podršku, između ostalog i za vakcine, prenosi FoNet.

Kako je saopšteno iz Delegacije EU u Srbiji, oni su na radnom sastanku razgovarali o vakcinama protiv korona virusa za Srbiju i nabavci medicinske opreme i daljem jačanju zdravstvenih kapaciteta za borbu protiv kovid pandemije i istakli da će EU i Srbija nastaviti blisko da sarađuju.

Fabrici je naveo da EU još od izbijanja kovid pomaže Srbiji u borbi protiv pandemije kako finansijski tako i u vidu hitne medicinske opreme i materijala.

“Sada smo u prelomnom trenutku u borbi protiv pandemije sa dostupnim vakcinama i moramo da se borimo zajedno više nego ikad”, rekao je Fabrici.

Jadranka Joksimović je istakla da su na sastanku analizirane dodatne mogućnosti prenamene sredstava sa programa EU PRO + čiji je korisnik Ministarstvo za evropske integracije, a za potrebe nabavke medicinske opreme i to frižidera, zamrzivača za duboko zamrzavanje, minivanove za transport i distribuciju vakcina kako bi spremni dočekali vakcinaciju.

Zlatibor Lončar istakao je da korona virus podjednako napada sve države Evrope, stoga je izuzetno važno da zajednički, kroz saradnju i međusobnu podršku, odgovorimo na epidemiološke izazove vremena u kojem živimo.

“Najbolji odgovor je vakcina, a Srbija je prva u regionu uspela da obezbedi prve doze, i upravo otpočinje imunizaciju”, zaključio je Lončar.

Povezani članci

Žiofre o reformi pravosuđa: Svaki zakon je efikasan u skladu sa stepenom njegovog sprovođenja

EWB

Borelj: Smešno je što samo Kina dobija bilbord zahvalnosti, kada i EU pomaže Srbiji

EWB

Reporteri bez granica: Srbija pala za 12 mesta po indeksu slobode medija

EWB