fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Ima napretka, ali Srbija mora biti odlučnija

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je izveštaj evropske komisije o Srbiji konstatovao da ima napretka u nekim oblastima, ali da ona mora biti odlučnija i još značajnije da pojača svoje napore u nekim glavnim područjima kao što su jačanje demokratskih institucija i vladavina prava.

Fabrici je na konferenciji za medije posle sastanka s premijerkom Anom Brnabić, kojoj je uručio Godišnji izveštaj Evropske komisije o Republici Srbiji, rekao da su oblasti u kojima treba pojačati reforme pravosuđe i borba protiv korupcije i kriminala i ostvarivanje osnovnih prava.

On je ukazao i na važnost jačanja demokratskih institucija kao što je parlament, “kako bi se obezbedio međupartijski dijalog i obezbedila nadzorna funkcija parlamenta nad izvršnom vlasti”.

Šef Delegacije EU rekaoje da po pitanju ustavnih promena treba nastaviti saradnju s Venecijanskom komisijom i dodao da to treba završiti u parlamentu.

“Treba dalje raditi na tome radi uspostavljanja nezavisnog i samostalnog pravosudnog sistema”, rekao je Fabrici.

Dodao je da je u izveštaju Evropske komisije konstatovano da već drugu godinu nema napretka u slobodi izražavanja.

Fabrici je istakao da je primetno da postoji napredak u razvoju ekonomije, kao i da postoji regionalna saradnja koja treba da bude motor za ceo region.

Povezani članci

Han: Srbija daje primer

EWB

Zapadni Balkan u koalicionom sporazumu nove nemačke vlade

EWB

Vučić: Svi razumeli potrebu stabilnosti i mira

EWB