fbpx
European Western Balkans
Energetika i životna sredina

Fabrici istakao značaj međuinstitucionalne saradnje

ŠABAC – Podrška opštinama i unapređenje komunalne infrastrukture i usluga su u samom vrhu prioriteta Evropske unije u Srbiji, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, tokom posete Šapcu.

Tokom jučerašnje jednodnevne posete Šapcu, ambašador EU se sastao sa gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem sa kojim je učestvovao u sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva za zaštitu životnu sredine posvećenom postrojenju za preradu otpadnih voda u Šapcu.

Izgradnju tog postrojenja EU podržala je sa 10 miliona evra, dok su ostatak novca za ovaj projekat vredan preko 18 miliona evra obezbedile lokalna samouprava i država Srbija.

Ambasador je sa svojim domaćinima obišao i postrojenje, a prilikom posete je medijima poručio da je to jedan od najvažnijih projekata u oblasti prerade otpadnih voda u Srbiji.

“Ovo je prvi potpuno funkcionalni sistem za preradu otpadnih voda u Srbiji. On je rezultat napora Vlade, lokalnih vlasti i Evropske unije”, rekao je Fabrici.

On je istakao da će postrojenje unaprediti kvalitet života u Šapcu, u skladu sa evropskim standardima, dodajući da su “krajnji korisnici ovog zajedničkog napora EU i Srbije građani – oko 126.000 ljudi koji će od sada živeti u boljim zdravstvenim uslovima i čistijoj životnoj sredini”.

“Ovo je odličan primer uspostavljanja međuinstitucionalne saradnje u korist građana Srbije. Uveravam vas da imate punu podršku EU i da ćemo nastaviti da podržavamo slične projekte i ubuduće”, rekao je Fabrici.

On je rekao da će u okviru IPA, a kasnije i drugih fondova, biti obezbeđen najveći deo sredstava za neophodne infrastrukturne projekte i pozvao je srpske vlasti da preuzmu kontrolu i pripremaju kvalitetnije projekte kako bi bile spremne da apliciraju za sredstva EU.

Ambasador je sa gradonačelnikom Šapca posadio stablo u blizini linijie mulja u okviru postrojenja.

Fabrici je isporučio i opremu kupljenu u okviru projekta “Zajednički doprinos unapređenju transnacionalne pripremljenosti za vanredne situacije u slivu reke Save” koji je sproveden kao deo programa prekogranične saradnje između Hrvatske i Srbije: dva terenska vozila u vrednosti od 56.000 evra i opremu vrednu 40.000 evra za mobilnu ekotoksikološku jedinicu Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, kao i komplete prve pomoći za dom zdravlja “Dr Draga Ljočić” u vrednosti od 22.000 evra.

On je istakao da je projekat veoma važan za proceš evrointegracija, pogotov za deo koji se tiče zaštite životne sredine.

Povezani članci

Trivan: Poglavlje 27, o ekologiji, biće najteže

EWB

Sve karte na sto o kvalitetu vazduha

Plan da se Poglavlje 27 o ekologiji otvori na jesen

EWB