fbpx
European Western Balkans
Poljoprivreda i ruralni razvoj

Fabrici: Izraditi strategiju sa pravnim tekovinama EU u oblasti bezbednosti hrane

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Bezbednost hrane na tržištu Srbije, reforme koje se sprovode u ovoj oblasti, samo su neke od tema o kojima se govorilo na današanjoj konferenciji “Budućnost hrane – Budućnost zdrave Srbije” otvorenoj u Beogradu.

Pored domaćih predstavnika vlasti otvaranju je prisustvovao i šef EU delegacije u Srbiji Sem Fabrici.

EU će nastaviti da pomaže Srbiji u ovoj oblasti i do sada je obezbedila 35 miliona evra za bolji sistem bezbednosti hrane, istakao je ambasador, dodajući da je, i pored napretka, potreban dalji rad kako bi što više proizvoda .

“To se, pre svega odnosi na izradu nacionalne strategije koja bi sadržala pravne tekovine EU u oblasti bezbednosti hrane, potom jačanja administrativnih kapaciteta kao što su obuka i zapošljavanje inspektora i kontrola hrane na granicama koja bi trebalo da bude predvidiva i da analizira rizika uz obezbeđivanje visokog stepena prohodnosti robe u oba smera”, zaključio je Fabrici.

Premijerka Srbije naglasila je da je tema bezbednosti hrane konačno na dnevnom redu i da je veliki sistemski uspeh otvaranje Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka, koja je u potpunosti u skladu sa evropskim standardima i za čije je opremanje izdvojeno oko tri miliona evra.

Kao izazov navela je posao države da stvori uslove za razvoj industrije hrane, kako bi se podigla njena konkurentnost i omogućilo da se poljoprivredni proizvodi iz Srbije takmiče na strogom svetskom tržištu.

Povezani članci

Uz podršku EU bolja kontrola bezbednosti hrane u Srbiji

EWB

Najavljeni konkursi za IPARD sredstva za ruralni razvoj

EWB

Poljoprivredi do 2020, 175 miliona evra bespovratno iz EU

EWB