fbpx
European Western Balkans
Poljoprivreda i ruralni razvoj

Fabrici: Izraditi strategiju sa pravnim tekovinama EU u oblasti bezbednosti hrane

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Bezbednost hrane na tržištu Srbije, reforme koje se sprovode u ovoj oblasti, samo su neke od tema o kojima se govorilo na današanjoj konferenciji “Budućnost hrane – Budućnost zdrave Srbije” otvorenoj u Beogradu.

Pored domaćih predstavnika vlasti otvaranju je prisustvovao i šef EU delegacije u Srbiji Sem Fabrici.

EU će nastaviti da pomaže Srbiji u ovoj oblasti i do sada je obezbedila 35 miliona evra za bolji sistem bezbednosti hrane, istakao je ambasador, dodajući da je, i pored napretka, potreban dalji rad kako bi što više proizvoda .

“To se, pre svega odnosi na izradu nacionalne strategije koja bi sadržala pravne tekovine EU u oblasti bezbednosti hrane, potom jačanja administrativnih kapaciteta kao što su obuka i zapošljavanje inspektora i kontrola hrane na granicama koja bi trebalo da bude predvidiva i da analizira rizika uz obezbeđivanje visokog stepena prohodnosti robe u oba smera”, zaključio je Fabrici.

Premijerka Srbije naglasila je da je tema bezbednosti hrane konačno na dnevnom redu i da je veliki sistemski uspeh otvaranje Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka, koja je u potpunosti u skladu sa evropskim standardima i za čije je opremanje izdvojeno oko tri miliona evra.

Kao izazov navela je posao države da stvori uslove za razvoj industrije hrane, kako bi se podigla njena konkurentnost i omogućilo da se poljoprivredni proizvodi iz Srbije takmiče na strogom svetskom tržištu.

Povezani članci

Srbija mora da ublaži stav po pitanju zabrane gajenja GMO

EWB

50 miliona evra iz IPARD programa za poljoprivrednike u Srbiji

EWB

Podrška Italije i EU poljoprivredi Srbije

EWB