fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Izveštaj o napretku objektivan i izbalansiran

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Šef Delagije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je izveštaj EK o napretku Srbije, koji je objavljen prošle nedelje, fer, objektivan i izbalansiran i daje preporuke i smernice za budućnost.

Fabrici je poručio da je politika prošienja u centru agende EU, što pokazuje i Strategija proširenja iz februra, kao i da je ova godina važna za proširenje, i trenutak koji treba da iskoristimo svi zajedno, Srbija i evropski partneri, da rade ka zajedničkom cilju, a to je integracija Srbije u Uniju.

Fabrici je, govoreći na sednici Nacionalnog konventa o EU, rekao da Izveštaj EK o napretku Srbije pokazuje da postoji veći napredak na ekonomskoj strani, dok u političkoj oblasti napredak nije jednak,

“Verujemo da je izvrštaj fer, objektivan i izbalansiran i on daje preporuke i smernice za budućnost”, rekao je Fabrici.

On je istakao da je Srbija postigla značajan napredak kada je reč o ekonomskim parametrima.

“Nemojte se uljuljkati, nastavite u tom smeru”, poručio je Fabrici.

Ocenio je da su pozitivni izgledi za veći privredni rast za ovu i naredne godine, koji su zasnovani na čvrstom temelju – izvozu i rastu ulaganja.

Ukazao je da pored strukturnih reformi treba da uslede restrukturiranje državnih preduzća, kao i smanjenje sive ekonomije.

“To su glavni nalazi izveštaja i postoje jasni dokazi koji se tiču ekonomije, da Srbija ulazi u ekonosmki ciklus EU, a to je progresivna, snažna i vidljiva integracija”, rekao je Fabrici i podsetio da je izvoz iz Srbije u EU utrostručen u poslednjih osam godina, dok je skoro 80 odsto stranih investicija u Srbiji iz EU.

Kada je reč o političkim kriterijumima, Fabrici je rekao da je vlada posvećena EU, ali da cela zemlja mora da bude posvećena tom radu, kao i da se, na primer, u izveštaju navodi da parlament ne vrši adekvatno nadzornu ulogu nad vladom.

Fabrici je istakao da je ključni element pravosudni sistem, da se veći akcenat stavlja na vladavinu prava, ali i da je važna borba portiv korupcije i kriminala, ocenivši da je u toj oblasti postignut određen napredak u odnosu na prethodni izveštaj, dok se, dodao je, za slobodu izražavanja to ne može reći.

Fabrici je rekao da izveštaj ne sudi, već daje smernice i ukazuje na preporuke koje vlada i ostale institucije treba da preduzmu da se unapredi ta oblast.

Šef Delegacije EU dodao je i da je deo izveštaja posvećen Kosovu i Metohiji i dijalogu Beograda i Prištine, koji , kako je rekao, mora da bude ojačan i osnažen kako bi se postigla normalizacija odnosa.

“Želimo da vas ohrabrimo, da ostanete fokusirani i da učinite da proces proistupanja EU bude centralna akcija Skupštine, vlade i insitucija. Postoje očekivanja u Evopri šta Srbija može da uradi, a Srbija se prepoznaje kao predvodnica na Zapadnom Balkanu, a EU ostaje na vašoj strani”, poručio je Fabrici.

On je naveo i da je civilni sektor važan u procesu pridruživanja EU, jer predstavljaju motor u svakom demokratskom društvu.

Podsetio je da je šefica EU diplomatije Federika Mogerini posetila Beograd prošle nedelje, gde se sastala sa predsednikom i premijerkom, ali i sa predstavnicima civilnog društva, te da su svi oni bili “ohrabreni povratnim informacijama koje su dobili od Mogerini”.

Norbert Bekman Dirkes, direktor fondacije Konrad Adenauer u Beogradu, poručio je da je Nemačka jedan od partnera Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

“Postupak proširenja je važan kako za EU, tako i za Srbiju”, rekao je Bekman Dirkes podsetivši da je Konrad Adenauer institucija koja radi na pitanjima vladavine prava i rešavanju problema kako bi se razvila jedna slobodna demokratija.

Podsetio je da je Konrad Adenauer već 20 godina u Srbiji i da je im je jedan od ciljeva da zemlje Zapadnog Bakana, uključući i Srbiju pristupe EU.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković rekao je da su Skupština i Vlada Srbije privrženi izgradnji demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava i zaštiti ljudskih prava, a svi državni organi saglasni da prosces evrospkih integracija Srbije podrazumeva prosec unutrašnjih reformi za postizanje stabilnih demokratskih institucija i tržišne ekonomije, zasnovane na konkurentnosti i znanju.

On je naveo da su evropske intregracije strateško opredeljenje i glavni spoljnopolitički cilj Srbije, i u tom smislu naveo da Nacionalni convent, kao organziacija koja okuplja više od 700 organziacija, odprinosi procesu pregovora sa Unijom i za četiri godine postao je glavni mehanizam za uključenost civilnog društva u proces pregovoa i njegov relevantan akter.

U Skupštini Srbije danas se održava peta sednica Nacionalnog konventa o EU, a fokus je na izveštaju Evoprske komisije o napretku Srbije, na temi vladavine prava i promeni ustava i na slobodi govora.

Povezani članci

Izveštaj EK oštro o demokratiji u Srbiji: Mediji pristrasni u korist vlasti, uloga parlamenta ograničena

EWB

Mekalister: Nemačka nastavlja da vodi Zapadni Balkan ka EU

EWB

Fabrici: Budžet za 2019. usvojen bez prostora za učešće opozicije

EWB