fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Ključna uloga lokalnih samouprava u pristupanju EU

Sem Fabrici; Foto © The University of Adelaide

BEOGRAD – Lokalne samouprave imaju posebnu odgovornost za dobru upravu, bolje usluge građanima, na osnovu principa transparentnosti i delotvornosti, kao i ključnu ulogu u procesu pristupanja Evropskoj uniji, izjavio je danas šef Delegacije EU Sem Fabrici.

“U fazi smo napretka u pregovorima, juče su otvorena dva nova poglavlja, ali lokalna administracija će na kraju biti pozvana da sprovede 70 odsto zakonodavstva koje će Srbija preuzeti u svom pravnom sistemu”, rekao je Fabrici na otvaranju Skupštine Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

On je dodao da će 70 odsto pravnih tekovina EU primenjivati lokalne samouprave.

“EU je obezbedila 80 miliona evra kao pomoć za sprovođenje reformi. Mnogo stvari je urađeno, ali ostaje još dosta posla – decentralizaijca, unapređenje lokalne infrastrukture i konkurentnosti…”, rekao je Fabrici.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge istakao je da je u poslednje dve decenije važnost lokalnih samouprava svetu porasla, kao i učešće javne potrošnje na lokalnom nivou, a sve više se građani uključuju u proceš odlučivanja.

Sa druge strane, izazovi sa kojima se suočavaju lokalne samouprave – nedovoljno plaćeni zaposleni u lokalnim samoupravama i nedovoljan broj službenika, uz neadekvatno finansiranje za lokalne potrebe i nejsana podela rada država i samouprava.

SKGO, u tom smislu, igra ključnu ulogu u korist članica, podvukao je on.

“SKGO je poštovana institucija i njena uloga je suštinski važna u povezivnju centralnih i lokalnih nivoa države, poput jednog institucionalnog lifta”, rekao je Ge.

On je dodao da u Srbiji postoje dobre prakse kada je reč o konsultaciji lokalne vlasti sa građanima, a kao primer naveo Šabac, koji je organizovao javnu raspravu kako treba trošiti prihode od poreza na imovina.

Ge je kazao i da je za više od 12 godina švajcarska vlada ulagala preko SKGO u različite projekte vredne gotovo osam miliona evra, kao i da Švajcarska namerava da ostane posvećeni partner SKGO i lokalnim samoupravama.

Povezani članci

Komesar Han sastao se sa delom srpske opozicije

EWB

EU: Srbija mora da poštuje slobodu medija

EWB

Brnabić: Hvala EU na pomoći i podršci Srbiji od početka pandemije

EWB