fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Fabrici kritikovao sprovođenje borbe protiv korupcije

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici izjavio je danas da brojni međunarodni izveštaji pokazuju dosta nedostataka u radu srpskih organa u borbi protiv korupcije, jer nije dovoljno samo doneti zakone, akcione planove i strategije, nego ih treba primeniti i postići rezultate u praksi.

Fabrici je, na otvaranju konferencije o borbi državnih organa protiv korupcije, istakao da je potrebno videti i dokaze o konfiskaciji imovine stečene krivičnim delima, a naročito korupcijom na visokom nivou, ali da će se konkretni rezultati videti u narednih šest meseci.

Želimo da se poveća broj osuda, ali i da vidimo koliko su relevantni slučajevi za koje su donete presude, rekao je on.

Fabrici je konstatovao da doneti Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije ide u pravom pravcu, ali da je prerano reći koja je prava procena efekata.

Korupcija je, kako je naglasio, teška oblast za istragu, jer je teško prikupiti dokaze, “ne postoji žrtva ili metak, balističko veštačenje”, a niko nema interese da to javno objavi, pa zato treba pratiti tokove novca kako bi se ta krivična dela otkrila, naročito kod novostečenog bogatstva.

Ministarka pravde Nela Kuburović navela je da su od 1. marta, kada je zakon počeo da se primenjuje, podignute razne vrste optužnih akata za krivično delo korupcije protiv 275 lica, od kojih su za 142 već izrečene presude, a 65 njih je osuđeno na zatvorske kazne.

Ona je precizirala da najviše dominiraju krivična dela davanja mita i zloupotrebe službenog položaja i poručila da je dosad postignuto samo početak, jer ni tužioci ni polcija “još nisu stigli da pokažu šta umeju”.

Kuburović je iskazala nezadovoljstvo i uputila primedbu zbog nezadovolavajućih rezultata u oduzimanju imovine stečene krivičnim delima korupcije. Rekla je da nije zadovoljna “ni brojem presuda niti količinom oduzete imovine”.

Povezani članci

Poledica: Ove godine otvaranje još dva poglavlja – 14 i 21

EWB

Savet za stabilizaciju i pridruživanje danas u Beogradu

EWB

Joksimović: Do kraja juna da otvorimo dva ili tri poglavlja

EWB