fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Fabrici: Liderska uloga Srbije u regionu za EU integracije

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Proširenje EU je ponovo aktuleno kao tema i 2019. bi mogla da bude velika šansa za zemlje u regionu, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i istakao da EU podržava lidersku ulogu Srbije po pitanju evropskih integracija.

Fabrici je na Sedmom Samita EU – jugoistočna Evropa, o održivom razvoju za Balkan – Srbija u vodećoj ulozi, u organizaciji londonskog Ekonomista, rekao da se pitanje proširenja fraća u fokus EU i da bi to trebalo iskoristiti.

“Mislim da imamo jasno razumevanje gde je budućnost reigona – njegova budućnost je u EU. Tako da 2019. predstavlja veliku priliku za proces proširenja”, rekao je Fabrici.

Kaže da postoji napredak u evropskim integracijama Srbije, kao i regiona, podsetivši da je sa Srbijom otvoreno do sada 14 od 35 poglavlja.

Istakao je da je makroekonomska situacija u Srbiji sve bolje, da privreda raste, postoji fisklana stabilnost, ali da su potebne dalje reforme da bi rast bio održiv.

“Takođe, vladavina prava je oblast u kojoj treba još raditi, gde treba još ”mišića”, ustavne reforme, zatim sloboda medija”, kazao je Fabrici.

Ističe da postoji napredak i kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine.

On je dodao da je Srbija dosta aktivna i ulaže velike napore za povezivanje sa drugim zemljama u regionu.

“Region mora da bude povezan meko i tvrdo i što se više region integriše unutar sebe više će se integrisati i unutar EU. Imaće i koridore i digitalnu agendu i energetski program i drugo”.

Fabrici je dodao da podržava sve što je rekla premijerka na tom skupu po pitanju evropskih integracija Srbije i razlozima za pristupanje EU.

Naglasio je da uključivanje Zapadnog Balkana u EU predstavlja geostratešku investiciju iz raznih apekata, bezbednosnih i drugih.

“Deklaracijom iz Sofije ove godine smo uspostavili okvir i sada znamo kuda idemo, koje su poteškoće i šta se ne sme i šta su dobre prilike. Junker je u svom govoru rekao u septembru da moramo da pronađemo jedinstvo kada se radi o Zapadnom Balkanu i da ga stavimo u fokus”, podsetio je Fabrici.

On je dodao da put do učlanjenja podrazumeva veći prosperitet, više pravde, demokratije, bolje tržište… , kao i da će to za EU značiti novu energiju i ideje – “novu geostratešku dimenzija na jugoistocnom evropskom krilu”.

Kako je rekao, zato sve zemlje treba da porade na vladavini prava, demokratiji, dobroj upravi, reformama u privredi, borbi protiv organizovanog kriminala, ali i odnosima sa susedima.

Povezani članci

Novi projekat EU za sprsko pravosuđe od dva miliona evra

EWB

Austrija za otvaranje najmanje tri poglavlja sa Srbijom u decembru

EWB

Miščević o otvaranju Poglavlja 6 i 30

EWB