fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Mali Šengen je usklađen sa procesom evrointegracija

Sem Fabrici, Sonja Liht i Tomas Šib u Novom Sadu; Foto: Delegacija EU u Srbiji

NOVI SAD – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je juče u Novom Sadu da EU posmatra takozvani “mali Šengen” kao inicijativu koja će olakšati pristupanje zemalja Zapadnog Balkana tom bloku, a ne kao kočnicu ili smetnju u procesu integracija, prenosi Beta.

“Mislim da je inicijativa usklađena s onim što zemlje već rade u procesu evrointegracija. Jedini novi element je putovanje s ličnom kartom. To je jedina dodatna stavka. Jasno je da je politički okvir tu i sve dok je on u skladu s pravilima proširenja, podržavamo to”, rekao je Fabrici za televiziju N1 na Regionalnom forumu mladih lidera na kojem je učestvovao.

Fabrici je dodao da je za EU važno da ta inicijativa, u kojoj su sada Srbija, Severna Makedonija i Albanija, bude otvorena za kompletnu “balkansku šestorku”, odnosno i za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Kako pernosi Beta, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je takođe učestvovala na Forumu, ocenila je da se u zemljama Zapadnog Balkana previše pažnje posvećuje tome šta se dešava unutar EU, odnosno mnogo više nego onome šta se dešava u sopstvenim zemljama i šta je to što je potrebno da se promeni da bi mladi ljudi ostajali, a neki se i vratili.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev poručio je mladima da bi trebalo da ostanu u svojoj zemlji i učestvuju u kreiranju reformi.

“Kako možemo da znamo šta je potrebno mladim ljudima, ako oni o tome ne budu govorili jasno i glasno? Pitanje je da li će se mladi uhvatiti u koštac sa problemima i govoriti bez zadrške ili će otići u zapadnoevropske zemlje, gde će biti bogatiji, ali neće biti srećniji. Niko vam neće pokloniti napredak, morate sami da se borite za njega. Istorija kaže da su mladi ti koji su predvodili razvojne procese u zemlji”, rekao je Zaev, prenosi Beta.

Povezani članci

Pisonero: Evropska komisija prati dešavanja u Višem javnom tužilaštvu

EWB

[BSF] Fratini: Zatvaranje poglavlja sa Srbijom i Crnom Gorom moguće do 2021.

EWB

Mekalister danas sa predstavnicima vlade i opozicije

EWB