fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Fabrici: Naći rešenje između Beograda i Prištine

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je bez odlaganja potrebno naći sveobuhvatno rešenje između Beograda i Prištine koje bi bilo na korist građana u regionu.

Fabrici je, ponavljajući stav da će EU nastaviti da u tome posreduje i podržava, uputio na reči šefice evropske diplomatije Feredike Mogerini da “status kvo očigledno nije održiv”.

“Sveobuhvatan sporazum će utrti put daljim investicijama, privrednom rastu i zapošljavanju. Njegov sadržaj, koji će obuhvatiti sva nerešena pitanja, treba da definišu dve strane”, istakao je Fabrici za Novi magazin.

Kako je rekao, sadržaj sporazuma čije se rešenje “ne može spolja nametati”, mora u potpunosti da bude u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU, kao i da ima podršku regiona, “imajući pri tome na umu potrebu za prosperitetom i opipljivim napretkom na evropskom putu obeju strana”.

Odgovarajući na pitanje da li izveštaj EK sadrži i političke ocene, kako je rekla premijerka Ana Brnabić, Fabrici je ponovio uveravanja da je izveštaj činjeničan i izbalansiran, kao i da se zasniva na najrazličitijim izvorima.

“To je ocena ispunjenosti evropskih kriterijuma definisanih u kopenhaškim kriterijumima. EU želi da vidi sprovođenje reformi kojima će se ispuniti kriterijumi EU. Izveštaj nikad nije bio toliko jasan i direktan o pitanjima koja treba rešiti pod hitno i odlučno”, zaključio je Fabrici.

Povezani članci

Tači: Mirovni sporazum može doneti napredak u regionu

EWB

Bilčik i Kramon Taubadel: Nema alternative dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU

EWB

Nič: Razmena teritorija Srbije i Kosova uvod u druge podele na Balkanu

EWB