fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Neophodno primenjivanje zakona o korupciji

Konferencija "Borba protiv korupcije za napredak jugoistočne Evrope"; Foto: FoNet/Nenad Đorđević

BEOGRAD – Srbija ulaže ozbiljne napore u borbi protiv korupcije, ali usvojeni zakoni moraju biti primenjeni, poručio je Šef Evropske delegacije u Srbiji Sem Fabrici, na konferenciji “Borba protiv korupcije za napredak jugoistočne Evrope”, prenosi N1.

“U Srbiji vidljiv je ozbiljan napor u borbi protiv korupcije. Usvojen je veliki broj zakona u tu svrhu ali je neophodno je primeniti te zakone”, rekao je Fabrici.

On je naglasio da zakoni treba da budu sprovođeni bez strana i bez obzira na to da li se radi o korupciji nižem ili na visokom nivou, jer se na taj način stiče poverenje građana, međunarodne zajednice i kompanija.

“U borbi protiv korupcije se mnogo toga treba uraditi u Srbiji, ali u celoj EU, jer se radi o globalnom, a ne evropskom, regionalnom ili nacionalnom problemu”, rekao je Fabrici, ocenjujući da je korupcija ozbiljna pretnja po svako društvo.

Ambasador Evropske unije napomenuo je da postoji jasna veza između korupcije i prosperiteta, jer što je efikasnija borba protiv korupcije, veći su bruto domaći proizvod i poverenje građana.

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je skoro usvajanje Zakona o poreklu imovine, koji bi u decembru ili januaru trebalo da se nađe u Narodnoj skupštini

Povezani članci

Poslanici Evropskog parlamenta i Narodne skupštine o odnosima EU i Srbije u sredu

EWB

Civilno društvo predstavilo preporuke ministrima spoljnih poslova u okviru Berlinskog procesa

EWB

Zapadni Balkan je deo rešenja, a ne problema

EWB