Politika

Fabrici: Nova metodologija pravljena za Severnu Makedoniju i Albaniju

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Nova metodologija pretpristupnih pregovora za prijem u EU, koju je predložila Evropska komisija, odnosi se pre svega na Severnu Makedoniju i Albaniju, poručio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, prenosi N1.

On je u emisiji “Pravi ugao” istakao da se nova metodologija ne odnosi na Srbiju, jer su pregovori između Srbije i EU započeti već 2014. godine, dodajući da Srbija ima mogućnost da novu metodologiju prihvati ukoliko to želi.

„Nova metodolgija je smišljena za otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i nadamo se da će na osnovu tog predloga Evropske komisije 27 zemalja članica EU izvući prave zaključke i da će omogućiti otvaranje pregovora sa ove dve zemlje, na koje će se primenjivati nova metodologija u procesu pregovaranja onog trenutka kada zemlje članice to prihvate“, rekao je Frabrici.

Ambasador EU u Srbiji kazao je da postoji mogućnost da delovi nove metodologije važe i za dalji tok pregovora sa Srbijom, tako što bi se ubuduće umesto otvaranja pojedinačnih poglavlja otvarali „klasteri“ – grupe poglavlja srodnih tema.

„Komisija predlaže da umesto 35 poglavlja imamo 6 klastera, odnosno poglavlja koja su pregrupisana, pa ako imamo klaster ekonomije, sve iz poglavlja što se odnosi na ekonomiju, biće u tom klasteru“, objasio je Fabrici, dodajući da se proces proširenja mora zasnivati na postignutim reformama pri čemu su najvažnije one u oblasti vladavine prava.

Posetu komesara za proširenje Olivera Varheljija Srbiji, dan nakon objavljivanja nove metodologije, Fabrici vidi kao dokaz da Srbija „nije u senci“ zbog fokusiranja pažnje EU na Severnu Makedoniju i Albaniju.

„To je jasan znak da Evropska komisija, a posebno sam komesar, pridaju veliku važnost Srbiji. Između Srbije i EU postoji čitav niz reformi koje treba da se realizuju. Što se više reformi realizuje, to je brži proces pristupanja EU“, zaključio je Fabrici.

Povezani članci

BCBP predstavio analizu “Maske su pale, Srbija u pandemiji geopolitike”

EWB

EU: U interesu Prištine je normalizacija odnosa sa Beogradom

EWB

Sastanak Danijelsona i Brnabić – EU ostaje spoljnopolitički prioritet

EWB