fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Nova metodologija pravljena za Severnu Makedoniju i Albaniju

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Nova metodologija pretpristupnih pregovora za prijem u EU, koju je predložila Evropska komisija, odnosi se pre svega na Severnu Makedoniju i Albaniju, poručio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, prenosi N1.

On je u emisiji “Pravi ugao” istakao da se nova metodologija ne odnosi na Srbiju, jer su pregovori između Srbije i EU započeti već 2014. godine, dodajući da Srbija ima mogućnost da novu metodologiju prihvati ukoliko to želi.

„Nova metodolgija je smišljena za otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i nadamo se da će na osnovu tog predloga Evropske komisije 27 zemalja članica EU izvući prave zaključke i da će omogućiti otvaranje pregovora sa ove dve zemlje, na koje će se primenjivati nova metodologija u procesu pregovaranja onog trenutka kada zemlje članice to prihvate“, rekao je Frabrici.

Ambasador EU u Srbiji kazao je da postoji mogućnost da delovi nove metodologije važe i za dalji tok pregovora sa Srbijom, tako što bi se ubuduće umesto otvaranja pojedinačnih poglavlja otvarali „klasteri“ – grupe poglavlja srodnih tema.

„Komisija predlaže da umesto 35 poglavlja imamo 6 klastera, odnosno poglavlja koja su pregrupisana, pa ako imamo klaster ekonomije, sve iz poglavlja što se odnosi na ekonomiju, biće u tom klasteru“, objasio je Fabrici, dodajući da se proces proširenja mora zasnivati na postignutim reformama pri čemu su najvažnije one u oblasti vladavine prava.

Posetu komesara za proširenje Olivera Varheljija Srbiji, dan nakon objavljivanja nove metodologije, Fabrici vidi kao dokaz da Srbija „nije u senci“ zbog fokusiranja pažnje EU na Severnu Makedoniju i Albaniju.

„To je jasan znak da Evropska komisija, a posebno sam komesar, pridaju veliku važnost Srbiji. Između Srbije i EU postoji čitav niz reformi koje treba da se realizuju. Što se više reformi realizuje, to je brži proces pristupanja EU“, zaključio je Fabrici.

Povezani članci

Završena druga runda dijaloga: Izrađen spisak mera, opozicija nezadovoljna

EWB

Joksimović sa Žofreom: Zajednički rad za ubrzanje evropskih integracija

EWB

Vučić kao premijer već pokazao da je EU put strateški cilj

EWB